آرشیو شنبه ۲۰ آذر ۱۳۹۵، شماره ۴۷۰۷
دانش
۷
گنبد آسمان

بامداد فردا و پس فردا بارش شهابی را ببینید

کاظم کوکرم

بارش های شهابی از جذاب ترین پدیده ای نجومی هستند. در جریان این رویداد، زمین از دل ذرات به جا مانده از جرمی آسمانی که در حال گردش به دور خورشید بوده است گذر می کند. برخورد این ذرات با جو زمین که ابعادی به اندازه دانه های شن و ریگ دارند و با سرعت 30 تا 70 کیلومتر بر ثانیه در حال حرکت هستند موجب اصطکاک شدید و یونیزه شدن اتم ها در جو زمین می شود. نتیجه آن را ما در زمین به شکل پدیدار شدن برق شهاب در کسری از ثانیه در آسمان شب می بینیم.

تصویر بامداد فردا و پس فردا بارش شهابی را ببینید

هر سال در بازه زمانی 14 تا 26 آذر شاهد ظهور شهاب های بارش جوزایی در آسمان شب هستیم که تعداد این شهاب ها در 23 و 24 آذر به اوج خود می رسد. شهاب های بارش جوزایی از سمت صورت فلکی جوزا در آسمان پدیدار می شوند و منشا آنها ذرات به جا مانده از گردش سیارک 3200 فائتون به گرد زمین است. به گونه ای که در آسمانی تاریک در خارج از شهر و بده دور از آلودگی نوری و نور ماه و ابر و غبار آسمان را رصد کنید، می توانید در یک ساعت قریب به 100 شهاب را در آسمان شب ببینید.

بارش جوزایی پربارترین بارش شهابی سال است و شهاب های درخشان پرتعدادی دارد. اما امسال 23 آذر مقارن با حضور ماه بدر (ماه شب چهاردهم) در آسمان شب است و نور شدید ماه و روشن بودن آسمان در طول شب موجب می شود بخت تماشای شب های بارش جوزایی را در زمان اوج از دست بدهیم. از این رو اگر مشتاق تماشای شهاب های بارش جوزایی هستید، بامداد فردا و پس فردا، ساعتی پیش از طلوع خورشید سحرخیز باشید تا پس از غروب ماه و در تاریکی آسمان بتوانید شهاب های جوزایی را در آسمان شب رصد کنید. برای رصد این شهاب ها فقط به دو چشم سالم احتیاج دارید و باید در جایی با آسمانی تاریک و پر ستاره بالای سر خود را تماشا کنید و منتظر گذر شهاب های درخشان باشید.