آرشیو سه‌شنبه ۱۸ اردیبهشت ۱۳۹۷، شماره ۹۲۱۰
صفحه آخر
۱۲
یادداشت

شبکه های مجازی و اتلاف وقت طلایی جوانان

کریم باباخانیان

با توجه به اهمال برخی سازمان ها و نهادهای مسئول شاهد ورود بی حد و حصر دانش آموزان و نوجوانان در فضای مجازی هستیم و بازی های رایانه ای و شبکه های اجتماعی جزء اوقات فراغت نوجوانان شده است. تا جایی که طبق گفته کارشناسان وصاحب نظران حوزه فضای مجازی حدود 8میلیون گیمر داریم که روزانه 1200سال عمر خود را به بازی های رایانه ای اختصاص می دهند و محتوای بیش از 95 درصد بازی ها وارداتی با سبک زندگی غربی ها هستند.گزارش های متعددی نشان می دهد حدود 18 میلیون کاربر زیر 18سال داریم که برای تولید محتوای سالم و مفید باید اقدام لازم را انجام داد.بنا بر اظهارات مسئولین ذیربط در سال 95، نسبت به سال 96 میزان جرائم 70 درصد افزایش داشته است که 20 درصد جرائم مربوط به فضای اینستاگرام بوده است. اکنون که در آستانه تابستان و فرارسیدن اوقات فراغت 12 میلیون دانش آموز هستیم و اوقات فراغت دانش آموزان بیشتر می شود،طبیعتا نسل جوان به ویدئو گیم تمایل بیشتری پیدا می کنند و باید باور کنیم سهم جوانان بیش از فرصت تهدید بوده است.

از طرفی باید گفت خسارات شبکه های مجازی واتلاف وقت طلایی جوانان کاملا محسوس است و این موضوع خسارت بارتر از سایر موارد است. و امروز باید به دنبال شکل دهی سواد مجازی در حوزه آموزش و پرورش باشیم. لازم است برنامه ریزی های کوتاه مدت، میان مدت و بلند مدت از طرف سازمان های مربوطه لحاظ شود.

به عنوان مثال اقدامات ترویجی و تبلیغی برای دانش آموزان، تولید بازی عملیات شیطان، راه اندازی مرکز رشد و پایش جوان، آموزش برای اولیا و آموزش تربیت مربی برای مربیان همچنین آموزش مهارت های رژیم رسانه های نوین میان دانش آموزان و...می توان اشاره کرد. ما بر این باور هستیم که اگر امروز برنامه ریزی خوبی داشته باشیم از فرصت فضای مجازی بهره می بریم در غیر این صورت فضای مجازی برای ما تهدید محسوب می شود. نکته پایانی همانطور که آخرین پژوهش ها نشان می دهد بیش از 75 درصد کاربران منحصر به جستجو در فضای مجازی است. همچنین این نکته را نباید از یاد بردکه پیش از برنامه ریزی برای دانش آموزان باید برای مربیان برنامه ریزی کرد.