آرشیو یکشنبه ۸ مهر ۱۳۹۷، شماره ۵۲۱۳
فرهنگ
۹
یادداشت

نگاه متفاوت شهرام ناظری به موسیقی، گنجینه ارزشمندی از اشعار مولانا خلق کرده است

پیشرو مولانا خوانی در موسیقی ایران

زینب مرتضایی فرد

بیش از سه دهه است که با صدای گرمش توانسته علاوه بر تاثیرگذاری بر موسیقی و فرهنگ و هنر ایران، در جهان هم چهره ای شناخته شده و مورد توجه باشد. چهره ای خلاق در عرصه موسیقی که عرفان و اساطیر ایرانی را نیز همراه با خود مطرح کرده و نشان داده ارائه فرهنگ ایرانی با زبان موسیقی تا چه اندازه می تواند توجه مخاطب غیرفارسی زبان را هم به خود جلب کند. او بی شک بیشتر از هر خواننده ای به اشعار عرفانی و حماسی توجه نشان داده و بخشی از بهترین سروده های مولانا، شاعر و عارف بزرگ ایرانی را با صدای او شنیده ایم.

شهرام ناظری، یکی از برجسته ترین خوانندگان موسیقی ایرانی است که توانسته سبک جدیدی از موسیقی را که آمیخته به ادبیات حماسی و عرفانی ایران است به وجود آورد. همچنین در کنار این کارهای درخشان به شعر امروز هم بی توجه نبوده و برخی آلبوم هایی که با بهره گیری از شعر معاصر منتشر کرده، آثاری ارزنده و قابل توجه هستند. او خواننده ای است که در آثارش روحیه تکرار ناپذیری دارد و همواره تلاش کرده نگرش و تجربه ای جدید را در آواز و موسیقی به وجود آورد.

ناظری در اجرای شعرهای مولوی، پیشرو تمام خوانندگان بوده است. آلبوم «مثنوی موسی و شبان» و «صدای سخن عشق» رویکرد جدیدی به موسیقی و شعر عرفانی محسوب می شود که ناظری در سال های پایانی دهه 50و سال های آغازین دهه 60 خورشیدی از خود بر جای گذاشت.

همچنین در سال 1364 به مناسبت گرامی داشت هشتصدمین زادروز مولوی دو اثر «گل صد برگ» و «یادگار دوست» را منتشر کرد.

از دیگر آثار برجسته ناظری که روی شعرهای مولانا اجرا شده، می توان به آلبوم «مولویه» که در خارج از ایران با نام «شور رومی» شناخته می شود، اشاره کرد این اثر نامزد دریافت جایزه گرمی ایالات متحده در سال 2007 میلادی برابر با 1386 خورشیدی هم شده است. همچنین آلبوم «سفر به دیگر سو» ، یادواره شمس تبریزی با آواز و آهنگسازی ناظری و نوازندگی و تنظیم گروه دستان روی اشعاری از مولانا اجرا و توسط «انتشارات سروش» منتشر شده است. این آلبوم هم از جمله آثار ناظری است که بسیار مورد توجه قرار گرفته و اتفاق خوبی در عرصه موسیقی محسوب می شود.