بررسی تطبیقی نیازهای اطلاعاتی و رفتار اطلاع یابی دانش پژوهان حوزه و دانشگاه استان خراسان رضوی با رویکرد شبکه عصبی

چکیده:
زمینه و هدف
هدف پژوهش حاضر خوشه بندی و مطالعه تطبیقی نیازهای اطلاعاتی و رفتار اطلاع یابی دانش پژوهان حوزه و دانشگاه خراسان رضوی با استفاده از الگوریتم شبکه عصبی می باشد.
روش پژوهش: روش پژوهش حاضر از نوع کاربردی و به روش پیمایشی- توصیفی است که با رویکرد کمی و با استفاده از شبکه عصبی، انجام شده است. ابزار این پژوهش پرسشنامه ای متناسب با نیازهای اطلاعاتی و رفتار اطلاع یابی دانش پژوهان حوزه و دانشگاه استان خراسان رضوی است که بین نمونه ای از افراد جامعه (447 نفر) متشکل از اعضای هیات علمی دانشگاه های علوم پزشکی مشهد، سبزوار و گناباد و دانش پژوهان سطح چهار مدارس عالی علمیه نواب، آیت الله خویی و نرجس توزیع شده است. پس از جمع آوری داده ها، شبکه عصبی به منظور خوشه بندی داده ها انتخاب شد و با استفاده از نرم افزار Matlab14، دانش پژوهان حوزه و دانشگاه به صورت مجزا و یک بار به صورت کل بر اساس مولفه های اصلی پژوهش (هدف و انگیزه اطلاع یابی، منابع اطلاعاتی، راه های اطلاع یابی، خدمات اطلاعاتی) خوشه بندی شدند. سپس با حذف هر یک از زیرمولفه های مولفه اصلی پژوهش، موثرترین و کم اثرترین گزینه در نیازهای اطلاعاتی و رفتار اطلاع یابی دانش پژوهان حوزه و دانشگاه تعیین شد.
یافته ها
با انجام خوشه بندی با استفاده از شبکه عصبی خودسازمان ده، موثرترین مولفه در هدف و انگیزه اطلاع یابی دانش پژوهان حوزه انجام فعالیت های پژوهشی، فرهنگی و مذهبی و در دانش پژوهان دانشگاه ارتقای کیفیت تدریس می باشد. کم اثرترین مولفه در هر دو قشر حوزوی و دانشگاهی کسب وجهه علمی و رقابت با هم ترازان تعیین شد. موثرترین مولفه در منابع اطلاعاتی مورد نیاز هر دو قشر حوزوی و دانشگاهی مجلات تمام متن الکترونیک فارسی می باشد. کم اثرترین منابع اطلاعاتی مورد نیاز در دانش پژوهان حوزه، کتاب های لاتین و در دانش پژوهان دانشگاه، پایان نامه ها تعیین شد. موثرترین راه دسترسی به اطلاعات در حوزه، استفاده از منابع چاپی و در دانشگاه استفاده از منابع الکترونیکی و کم اثرترین راه در هر دو قشر خرید منابع می باشد. هر دو قشر دانش پژوهان حوزه و دانشگاه در موثرترین و کم اثرترین مولفه در زمینه خدمات اطلاعاتی در رفع نیازهایشان مشترکند. بیشترین خدمات در رفع نیاز اطلاعاتی آنان، آشنایی با انواع منابع در زمینه رشته تخصصی خود و کم اثرترین مولفه نیز آشنایی با آر. اس. اس. ها و پادکست ها می باشد.
نتیجه گیری
با توجه به هدف و یافته های پژوهش حاضر، با تعیین رفتارهای اطلاعاتی که از نیازهای اطلاعاتی سرچشمه می گیرد، تهیه و تدارک منابع مورد نیاز دانش پژوهان حوزه و دانشگاه، از تمهیداتی است که لازم است برای رفع نیازهای اطلاعاتی آنان انجام شود و زمینه تصمیم گیری اطلاعات گرا برای مدیران کتابخانه ها فراهم می شود.
زبان:
فارسی
در صفحه:
1
لینک کوتاه:
magiran.com/p1517874 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!