ارزیابی عملکرد بهداشتی و تاثیر آموزش به منظور مقابله با کرونا ویروس (کووید 19) در کارکنان صنایع فلزی

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
زمینه و هدف

اخیرا بیماری سندرم حاد تنفسی یا بیماری کرونا به یکی از مهم ترین نگرانی ها در سطح ملی و جهانی تبدیل شده است. بیماری کرونا توسط ویروس 2 (SARS-CoV-2) یا کووید-19 ایجاد می شود. ویروس کووید-19 در صورت سرفه یا عطسه از طریق قطرات بزاق و یا ترشحات بینی گسترش می یابد. بیماری کرونا علاوه بر اینکه بر سطح سلامت عمومی جامعه تاثیر بسیار منفی دارد، بر فعالیت های کاری همانند کسب و کار، اقتصاد و فعالیتهای صنایع نیز تاثیر چشمگیری دارد. از طرفی به دلیل اینکه تا این زمان هیچ واکسن یا درمان خاصی برای کووید-19 کشف نشده است؛ بهترین راه پیشگیری و کاهش انتقال آن، آگاهی کامل در مورد این ویروس، چگونگی ایجاد این بیماری و نحوه شیوع آن می باشد. هدف از این مطالعه تعیین عملکرد بهداشتی و تاثیر آموزش به منظور مقابله با کرونا ویروس در کارکنان صنایع فلزی بود.

روش بررسی

این مطالعه توصیفی- تحلیلی که از لحاظ زمانی، مقطعی بود؛ 5 صنعت فلزی در استان های اصفهان و چهارمحال بختیاری با روش سرشماری بررسی شدند. چک لیست محقق ساخته برای ارزیابی بهداشت فردی کارکنان و چک لیست بهداشت محیط برای ارزیابی محیط و ساختمان صنایع برای جمع آوری داده ها استفاده گردید. پس از بررسی بهداشت فردی کارکنان توسط چک لیست، به مدت 15- 10 دقیقه به کارکنان به ویژه کارکنانی که کمتر بهداشتی فردی را رعایت می کردند یا اصلا رعایت نمی کردند، آموزش داده شد. آموزش به صورت چهره به چهره و با رعایت موازین بهداشتی و فاصله فیزیکی مناسب ارایه گردید. موضوعات آموزش شامل خصوصیات ویروس کووید-19، علایم ابتلا به بیماری، روش های انتقال بیماری، روش های پیشگیری از شیوع و ابتلا به بیماری، ضرورت رعایت بهداشت فردی و روش صحیح استفاده از ماسک و دستکش بود. برای آنالیز داده ها از نرم افزار آماری SPSS 21 و آزمون آماری Paired-Samples T-test استفاده شد.

یافته ها

مجموع کارکنان 569 نفر که از این تعداد 38/7% زن و 62/92% مرد بودند. 73/23% کارکنان از ماسک و دستکش بهداشتی و 93/30% فقط ماسک استفاده میکردند.؛ همچنین 21/78% فاصله مناسب با سایرین و 8/76% استفاده از وسایل شخصی یا ضدعفونی وسایل مشترک را رعایت میکردند. رعایت موارد بهداشت فردی قبل و بعد از آموزش رابطه معناداری (001/0>PValue) داشت. موارد بهداشت محیط از قبیل: نصب راهنمای کنترل محیطی مقابله با کرونا، گندزدایی روزانه، جمع آوری زباله ها در سطل درب دار پدالی، دردسترس بودن جعبه کمکهای اولیه، بلااستفاده نمودن آب سردکنها، قرار دادن محلول ضدعفونی کننده دست در ورودی ساختمانها و کنار آسانسورها و وجود شیر آب روشویی سرویسهای بهداشتی از نوع چشمی یا پدالی کمتر رعایت شده بود.

نتیجه گیری

بیش از نیمی از کارکنان موارد بهداشت فردی را رعایت میکردند. رعایت موارد بهداشتی پس از آموزش افزایش بیشتری یافت این نتیجه نشان داد که آموزش تاثیر بسزایی در افزایش آگاهی و ترغیب کارکنان در رعایت موارد بهداشتی و جدی گرفتن این بیماری دارد. اقدامات بهداشت محیطی در ساختمان های صنایع مورد بررسی اجرا شده و در مواردی به علت عدم آگاهی و یا مشکلات اقتصادی از آن غافل شده بودند.

زبان:
فارسی
در صفحه:
9
لینک کوتاه:
magiran.com/p2224526 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!