کمربند ماگمایی ساوه- نایین- جیرفت جایگزین کمربند ماگمایی ارومیه- دختر: بررسی ارتباط ژنتیکی کانسارهای مس پورفیری با گرانیتوئیدهای آداکیتی و غیرآداکیتی

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:

بر اساس شواهد نبود ماگماتیسم بین ساوه تا حدود تکاب و نبود آنومالی مغناطیس هوایی، در این پژوهش نام کمربند ماگمایی ارومیه- دختر به کمربند ماگمایی ساوه- نایین- جیرفت تغییر یافت. ماگماتیسم ارومیه تا تکاب، ادامه کمربند ماگمایی البرز غربی است. بر اساس ویژگی های ماگماتیسم و کانی سازی، SNJMB را می توان به دو کمربند مجزا تقسیم کرد: 1) کمربند ماگمایی ساوه- نایین که اغلب شامل گرانیتوییدهای میوسن سری مگنتیت نوع I عقیم غیرآداکیتی است. بر اساس نسبت (La/Yb)n (اغلب زیر 10)، این گرانیتوییدها از عمق 60 تا 80 کیلومتری و گوه گوشته ای منشا گرفته و بر اساس مقدار Eu/Eu*  (بین 43/0 تا 1 با میانگین 65/0) شرایط اکسایش در محل ذوب بخشی کم بوده است. نسبت 87</sup>Sr/86</sup>Sr اولیه نشان می دهد آلودگی زیادی با پوسته قاره ای داشته اند. ضخامت پوسته در SNMB کمتر از 48 کیلومتر است، 2) کمربند ماگمایی نایین- جیرفت که میزبان کانسارهای مس پورفیری است. گرانیتوییدهای میوسن این کمربند سری مگنتیت و نوع I بارور آداکیتی هستند. بر اساس نسبت (La/Yb)n (بین 15 تا 38)، این گرانیتوییدها از عمق پایداری گارنت (بیش از 90 کیلومتری) و ذوب بخشی اسلب منشا گرفته و بر اساس Eu/Eu* (بین 82/0 تا 3/1 با میانگین 2/1) شرایط اکسیدان در محل منشا برقرار بوده است. نسبت 87</sup>Sr/86</sup>Sr اولیه نشان می دهد آلودگی کمی با پوسته قاره ای داشته اند. ضخامت پوسته در NJMB بین 48 تا بیش از 52 کیلومتر است. سنگ های آتشفشانی آداکیتی ایران اغلب سن میوسن-پلیوسن دارند و در شمال غربی ایران، SNJMB و کمربند ماگمایی قوچان- سبزوار رخنمون دارند. ویژگی ژیوشیمیایی - ایزوتوپی آنها شبیه گرانیتوییدهای بارور آداکیتی NJMB است؛ اما این واحدها هیچ گونه کانی سازی ندارند. ویژگی های اسلب اقیانوسی نیوتتیس در طول SNJMB کاملا متفاوت بوده که به ماگماتیسم و کانی سازی مختلف منجر شده است. گرادیان حرارتی، عمق دهیدراسیون، مقدار آب، سنگ منشا و درصد ذوب بخشی در طول کمربند، نوع ماگماتیسم و تشکیل کانی سازی را کنترل کرده است.

زبان:
فارسی
صفحات:
465 تا 506
لینک کوتاه:
magiran.com/p2357399 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!