بررسی تنوع آللی در لاین های اصلاحی سویا (Glycin max, L) با استفاده از نشانگرهای ریزماهواره (SSR)

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
مقدمه و هدف

به دلیل محدودیت صفات مورفولوژیکی متمایزکننده غیر وابسته به محیط و اشکال تظاهر آنها، تشخیص و گزینش در بین لاین های مشابه برای به نژادگران همراه با مشکلاتی خواهد بود. بدین سبب استفاده از نشانگرهای مولکولی به عنوان روش مکمل در کنار خصوصیات زراعی جهت تشخیص و گزینش لاین های برتر اصلاحی سودمند خواهد بود. این تحقیق با هدف بررسی تفاوت های ژنتیکی لاین های پیشرفته اصلاحی سویا جهت گزینش لاین های مطلوب و حذف لاین های تکراری انجام گردید.

مواد و روش ها:

 در سال 1392 در کرج 64  لاین نسل F7 سویا در گلخانه کشت و در زمان مناسب نمونه های برگی از گیاهچه لاین ها برداشت و DNA نمونه ها استخراج شد. محلول DNA حاصل پس از تعیین کمیت و کیفیت و تهیه غلظت مناسب برای واکنش زنجیره ای پلیمراز (PCR) توسط 20 نشانگر ریزماهواره مورد استفاده گرفت. پس از تعیین ژنوتیپ لاین ها بوسیله نشانگرهای چند شکل، امتیازدهی باندهای ژنتیکی، تجزیه آماری با استفاده از داده های ژنتیکی برای برآورد شاخص های تنوع ژنتیکی شامل تعداد آلل مشاهده شده و موثر، درصد هتروزیگوسیتی و هموزیگوسیتی، محتوی اطلاعات چندشکل و شاخص شانون انجام گرفت. همچنین برای گروه بندی لاین های مورد بررسی از تجزیه خوشه ای به روش اتصال همسایگی و ضریب تشابه تطابق ساده و از تجزیه به مختصات اصلی برای بررسی صحت نتایج تجزیه خوشه ای مورد استفاده قرار گرفت.

یافته ها: 

بر اساس نتایج حاصل از 20 نشانگر ریزماهواره مورد استفاده جهت تعیین تنوع ژنتیکی، 14 نشانگر چند شکلی نشان دادند. در مجموع 41 آلل برای مکان های ژنی شناسایی شد که میانگین تعداد آلل های مشاهده شده برای هر جایگاه ژنی 2/93 و میانگین تعداد الل های موثر 2/36 بود. دامنه شاخص شانون (I) از 0/29 تا 1/56 و دامنه محتوی اطلاعات چندشکلی (PIC) از 0/78 تا 0/16 متغیر بودند. بر اساس شاخص های تنوع ژنتیکی اندازه گیری شده، نشانگرهای Sat_218 و Sat_117 قدرت تمایز بالاتری داشتند. تجزیه خوشه ای لاین های اصلاحی را در چهار گروه و هشت زیر گروه قرار داد. سه مولفه نخستین تجزیه به مختصات اصلی در مجموع 6/36 درصد از واریانس کل تغییرات را توجیه نمودند. نمودار سه بعدی لاین های اصلاحی را در چهار گروه قرار داد که تطابق نسبتا خوبی با گروه بندی حاصل از تجزیه خوشه ای داشت.

نتیجه گیری: 

به طور کلی نتایج تحقیق حاضر نشان داد که نشانگرهای مورد استفاده دارای چندشکلی قابل قبولی بودند و نشانگرهای Sat_218 و Sat_117 از قدرت تمایز بالاتری بین ژنوتیپ ها و تبیین تنوع آللی برخوردار بودند. بنابرین نشانگرهای مولکولی از کارایی لازم برای ارزیابی و گزینش لاین های اصلاحی برتر در نسل های پیشرفته برخوردار بودند.

زبان:
فارسی
صفحات:
122 تا 132
لینک کوتاه:
magiran.com/p2418664 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!