تاثیر عوامل مادری بر رشد، شاخص های رشد اسکلتی و پروتئین تام سرم خون گوساله های شیرخوار هلشتاین

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
سابقه و هدف

هدف پژوهش حاضر بررسی عوامل مربوط به مادر (اثرات مادری) شامل طول دوره خشکی، تعداد شکم زایش، نوع زایش، تعداد گوساله در زایش و نمره وضعیت بدن گاو در زمان زایش بر وزن تولد، غلظت پروتیین تام سرم خون و فراسنجه های رشد اسکلتی گوساله های ماده شیرخوار هلشتاین بود.

مواد و روش ها

152 راس گاو شیری هلشتاین و گوساله های ماده آنها در این پژوهش مورد بررسی قرار گرفتند. گوساله ها در بدو تولد وزن کشی شدند. نمونه آغوز تازه از 152 گاو شیری هلشتاین جمع آوری شد. اثرات مادری شامل: تعداد شکم زایش از 2 تا 5. نوع زایش: یک قلو یا چندقلو، طبیعی یا سخت زایی، طول دوره خشکی که شامل: گروه 1- زیر 45 روز. گروه 2- 46 تا 60 روز. گروه 3- 61 تا 75 روز و گروه 4- بالای 75 روز تقسیم بندی گردید. همچنین در روز 30 و 60 آزمایش وزن بدن گوساله ها اندازه گیری و ثبت شدند.

یافته ها

وزن بدن گوساله ها در زمان تولد تحت تاثیر شکم زایش مادر قرار نگرفت. شکم زایش گاو بر وزن بدن گوساله ها در 30 روزگی و 60 روزگی اثر داشت، بطوریکه وزن گوساله های متولد شده از مادران با 5 شکم زایش در 30 روزگی در مقایسه با گوساله های مادران با شکم 2، 3 و 4 کمتر بود (05/0<P). همچنین در 60 روزگی نیز گوساله های متولد شده از مادران با شکم زایش 2 در مقایسه با سایر گوساله ها وزن بیشتری داشتند (05/0<P). وزن گوساله ها در تولد، 30 و 60 روزگی تحت تاثیر نوع تولد گوساله و نوع زایش قرار گرفت (05/0<P)، بطوریکه گوساله های تک قلو و گوساله های متولد شده از زایمان طبیعی وزن بیشتری داشتند. کمترین و بیشترین وزن 60 روزگی به ترتیب در گوساله های مادران با طول دوره خشکی کمتر از 45 و بیشتر از 75 روز مشاهده گردید. پروتیین تام سرم تحت تاثیر شکم زایش، تعداد گوساله در هر زایش، نوع زایش و نمره وضعیت بدنی گاو در زمان زایش قرار گرفت (05/0<P). به علاوه اثر نوع زایش بر غلظت پروتیین تام سرم گوساله ها در تولد و 10 روزگی تمایل به معنی داری داشت، درحالیکه در 35 روزگی در گوساله های متولد شده با زایش طبیعی در مقایسه با گوساله های حاصل از سخت زایی بیشتر بود. فراسنجه های ارتفاع جدوگاه و طول بدن در گوساله-های متولد از مادران با شکم زایش 2، 3 و 4 بیشتر از 5 بود (05/0P<). دور سینه در بدو تولد و ارتفاع هیپ در 60 روزگی در گوساله-های مادران با طول دوره خشکی بیشتر از 75 روز بیشتر بود (05/0<P). فراسنجه های رشد اسکلتی در تولد و 60 روزگی برای گوساله-های تک قلو نسبت به دوقلو و گوساله های متولد شده با زایش طبیعی بیشتر بود (05/0P<).

نتیجه گیری

به طور کلی نتیجه آزمایش نشان داد عوامل مربوط به وضعیت فیزیولوژیک مادر و نحوه زایش بر وضعیت ایمنی و عملکرد گوساله های شیرخوار اثر دارد.

زبان:
فارسی
صفحات:
49 تا 63
لینک کوتاه:
magiran.com/p2427304 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!