مقایسه ی کیفیت زندگی بیماران مبتلا به افسردگی اساسی و اسکیزوفرنی در مرحله بهبودی نسبی

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
پیش زمینه و هدف

اسکیزوفرنی و افسردگی اساسی جزء اختلالات شدید و مزمن روان پزشکی هستند که بر مهم ترین قلمرو زندگی فرد یعنی کیفیت زندگی تاثیر می گذارند. در بیماران با اختلال روان پزشکی مزمن، کیفیت زندگی بسیار مهم بوده و حتی بعد از بهبودی نسبی همچنان پایین هست. امروزه کیفیت زندگی به مثابه یکی از پیامدهای مهم درمان بیماری ها، موردتوجه قرار گرفته است؛ چراکه کیفیت زندگی از معیارهای مهم تعیین کننده اثرات بیماری و درمان آن بر فرد است و می تواند راهنمای مفیدی برای ارتقای کیفیت مراقبت باشد. ازاین رو ارزیابی کیفیت زندگی در مراقبت از بیمار و تحقیقات بالینی حایز اهمیت است. هدف از انجام این پژوهش، مقایسه کیفیت زندگی بین بیماران مبتلا به افسردگی اساسی و اسکیزوفرنی هست.

مواد و روش کار

این پژوهش از نوع مقطعی-تحلیلی بوده که در سال 1400 در مرکز آموزشی و درمانی روان پزشکی رازی ارومیه انجام گردید. تعداد 100 بیمار مبتلا به افسردگی اساسی و اسکیزوفرنی با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شد. برای سنجش کیفیت زندگی بیماران مبتلا به افسردگی اساسی از پرسشنامه MC GILL و برای سنجش کیفیت زندگی بیماران اسکیزوفرنی از پرسشنامه SQLS ویلکسن استفاده شد. تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از آزمون تی و ضریب همبستگی پیرسون انجام شد.

یافته ها

متوسط سنی بیماران مبتلا به افسردگی 257/7±28/34 و متوسط سنی بیماران مبتلا به اسکیزوفرنی 225/9±80/36 بود. میانگین کیفیت زندگی در بیماران مبتلا به افسردگی اساسی 75/14±62/45 و در بیماران مبتلا به اسکیزوفرنی 369/10±56/73 بود. مقایسه کیفیت کلی زندگی در بیماران افسرده اساسی و بیماران اسکیزوفرنی نشان داد که کیفیت زندگی بیماران مبتلا به اسکیزوفرنی در وضعیت نامطلوب تری قرار دارد (05/0>p). به طورکلی می توان اذعان داشت که کیفیت زندگی در بیماران مبتلا به اختلالات روان پزشکی با توجه به نوع، شدت بیماری، جنسیت، سن، حمایت اجتماعی می تواند متفاوت باشد.

نتیجه گیری

 اختلال افسردگی اساسی و اسکیزوفرنی بر جنبه های عمده ای از کیفیت زندگی بیماران تاثیر می گذارد. میزان تاثیرگذاری این دو بیماری بر کیفیت زندگی بیماران متفاوت است؛ به طوری که کیفیت زندگی بیماران مبتلا به اسکیزوفرنی بیش از بیماران افسرده اساسی تحت تاثیر بیماری قرار می گیرد. توجه به کیفیت زندگی این بیماران می تواند عامل مهمی در بهبودی نسبی آن ها باشد.

زبان:
فارسی
صفحات:
878 تا 887
لینک کوتاه:
magiran.com/p2440678 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!