بیماری کرونا و مطالعه تطبیقی تاثیرات آن بر تعهدات مالی در حوزه خانواده

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
زمینه و هدف

شیوع بیماری کرونا بر زندگی افراد در سراسر جهان به نوعی تاثیرگذار بوده است. سلامت روحی و جسمی افراد، روابط اجتماعی و خانوادگی آن ها، نحوه ارتباطات و حضور آن ها در جامعه، موقعیت شغلی و اقتصادی افراد و روابط حقوقی آن ها نیز در سراسر جهان به نحوی از این شرایط متاثر گردیده است. حفظ شرایط قرنطینه و دستور به ماندن در منزل به مدت طولانی در بیشتر نقاط جهان، صنایع و مشاغل زیادی را تحت تاثیر قرار داده است، به گونه ای که افراد زیادی منابع درآمدی خود را از دست داده اند و یا دچار محدودیت های شغلی شده اند، لذا تعهدات مالی افراد و اجرای آن ها با مشکل مواجه گردیده است. عدم ایفای تعهدات مالی در حوزه خانواده نیز منجر به دعاوی مالی به ویژه در خصوص نفقه همسر، نفقه فرزندان و توافقات مالی در مورد تقسیم اموال پس از جدایی گردیده است. این تاثیرات برای افراد در سراسر دنیا به وجود آمده و نظام های حقوقی مختلف تلاش نموده اند که راهکارهایی برای گذار از این بحران به نحوی که حقوق طرفین مراعات گردد، ارایه نمایند. این مقاله به دنبال بررسی تطبیقی مبانی رفع تعهدات مالی زوج در دوره کرونا یا توقف موقتی این تعهدات در این ایام است. با توجه به دعاوی متعددی که در این زمینه مطرح گردیده، برخی کشورهای غربی مانند ایرلند، استرالیا و کانادا با توجه به در نظرگرفتن شرایط شیوع کرونا به عنوان شرایط اضطراری و اعمال قواعد فورس ماژور، به ارایه راهکارهای حقوقی سریع و طراحی راهنمایی جهت بیان مراحل مختلف دعاوی عدم ایفای تعهدات مالی خانوادگی در این دوران خاص پرداخته اند تا وضعیت این دعاوی و افراد درگیر در آن را بهتر ساماندهی نمایند.

روش

این مقاله با روش تطبیقی، به توصیف و تطبیق و ارزیابی روش های حل و فصل اختلافات و دعاوی خانوادگی در چند کشور می پردازد.

ملاحظات اخلاقی

در نوشتن مقاله حاضر، اصول صداقت علمی و امانتداری رعایت شده است.

یافته ها

بررسی تطبیقی اقدامات حقوقی و مطالعه راهکارهای نظام های قضایی سایر کشورها در حل دعاوی مالی خانوادگی در ایام شیوع بیماری کرونا می تواند راهکارهایی برای حل بهتر دعاوی مالی خانوادگی در نظام قضایی ایران به ویژه دعاوی مربوط به نفقه و مهریه ارایه نماید. با توجه به مبانی حقوقی ایی همچون قاعده عسر و حرج و امکان استفاده از آن در حالت ضرورت و همچنین استفاده از مبنای حقوقی فورس ماژور در شرایط خاص بهتر می توان به مبانی رفع مسیولیت و چگونگی اعمال آن با هدف اجرای عدالت در ایام شیوع کرونا پرداخت.

نتیجه گیری

وضعیت شیوع بیماری کرونا را می توان به عنوان یک وضعیت فورس ماژور در اختلافات مالی خانوادگی با ویژگی های خاص فورس ماژور که قواعد دایمی نیستند و با ویژگی های خاص خانواده که رکن بسیار مهم جامعه است و باید از آن محافظت کرد، در نظر گرفت.

زبان:
فارسی
صفحات:
245 تا 260
لینک کوتاه:
magiran.com/p2485967 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!