اثرات هیستوپاتولوژیک فیومهای جوشکاری بر اسپرماتوژنزیس در موش صحرائی

چکیده:
مقدمه
فیومهای جوشکاری الکتریکی یکی از عوامل آلوده کننده محیط کار محسوب می شوند که موجب بروز اختلالات فراوانی از جمله تحریکات مخاطی، تغییرات کیفیت مایع سمن و حتی سرطان درکارگران می گردند. جذب این فیومها می تواند باعث کاهش اسپرمهای با شکل نرمال و کاهش قدرت نفوذ خطی اسپرم ها شود. علیرغم تحقیقات فروانی که در این زمینه تاکنون صورت گرفته است. هنوز اطلاعات ما از تغییرات ساختمانی و مکانسیم عمل این فیومها بر اپی تلیوم ژرمینال بسیار محدود باقی مانده است. هدف از این تحقیق مطالعه شناسایی تغییرات ساختمانی حاصل از تاثیر این فیومها بر اپی تلیوم ژرمینال در موش صحرایی به عنوان یک مدل حیوانی در شرایط قابل کنترل از نظر میزان آلودگی در محفظه گاز بود.
مواد و روش ها
60 سر موش صحرایی از نژاد Sprague Dawley انتخاب و در گروه آزمایش (40 سر) و کنترل (20 سر) قرار گرفتند. هر یک از گروه های آزمایش و کنترل به چهار زیرگروه 2، 4، 6 و 8 هفته ای تقسیم شدند، تعداد رتها در هر زیرگروه آزمایش و کنترل به ترتیب 10 و 5 سر بود. حیوانات پس از سازش با محیط در شرایط استاندارد نگهداری شدند. در گروه آزمایش رتها به مدت 2 ساعت در روز (ساعات 12-14)، 5 روز در هفته (شنبه تا چهارشنبه) در اتاقک گاز تحت تاثیر فیومهای حاصل از جوشکاری با شدت 100 آمپر قرار گرفتند. الکترودها از نوع آما 2000 و سرعت جوشکاری 0.1cm/s بود. باتنظیم هواکش حلزونی سرعت تعویض هوای درون اتاقک 12-15 بار ثابت نگه داشته شد. میزان گازهای No+No2, Co, Co2,O3 و هم چنین میزان عناصر فلزی هوای درون اتاقک اندازه گیری شد. باتوجه به زمان بندی هر زیر گروه آزمایش و کنترل، در موعد مقرر از بیضه رتها نمونه گیری شد و برشهایی به ضخامت 5-7 میکرومتر تهیه وبا تکنیک های پاس، آلشین بلو (pH=2.5) و لکتین PNA رنگ آمیزی و مطالعه شدند. ضخامت اپی تیلوم لوله های منی ساز اندازه گیری و به کمک تست کروسکال والیس تجزیه و تحلیل شد.
یافته ها
نتایج حاصل از این مطالعه تغییرات کمی و کیفی فراوانی را در پی تلیوم ژرمینال بیضه نشان داد. اتساعات عروقی در تونیکا واسکولاز، افزایش ضخامت غشا پایه، از هم گسیختگی ارتباط سلولهای سرتولی و رده اسپرماتوزوئیدی، توقف اسپرماتوژنز در مرحله اسپرماتوسیتی تیپ I از یافته های گروه آزمایش بود. هم چنین اختلافات معنی داری میان گروه های آزمایش و کنترل برای ضخامت اپیتلوم ژرمینال (P<0.001) دیده شد.
نتیجه گیری و توصیه ها: به نظر می رسد علیرغم ایجاد شده نوعی پاسخ تطابقی در ارگانیسم برای مقابله با این گازها، تغییرات ساختمانی زیادی در پوشش ژرمینال بوجود می آید که میزان این اثرات وابسته به نوع مواد توکسیک، دوز آنها و مدت زمان آلودگی می باشد.
زبان:
فارسی
صفحات:
279 تا 285
لینک کوتاه:
magiran.com/p263120 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!