بررسی انگل های کرمی در مروارید ماهی معمولی(Alburnus hohenackeri) ، سیم نما bjoerkna) Blicca) و تیزکولی (Hemiculter leucisculus) حوضه شرقی تالاب انزلی

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:

در این مطالعه، انگل های کرمی در مروارید ماهی معمولی (Alburnus hohenackeri) ، سیم نما Blicca bjoerkna) و تیز کولی (Hemiculter leucisculus)  تالاب انزلی بررسی شدند. نمونه برداری بصورت فصلی (بهار تا زمستان 1398) و با استفاده از پره ساحلی (Beach net) و تور مخروطی (Fyke net) ریز چشمه (12-8 میلی متری) از 3 ایستگاه شیجان، پیربازار و پسیخان واقع در حوضه شرقی تالاب انزلی انجام گرفت. پس از انتقال نمونه ماهیان به آزمایشگاه، عملیات زیست سنجی، تشخیص جنس و تعیین سن انجام و از نظر آلودگی انگلی بررسی شدند. برای شناسایی گونه ای انگل های مشاهده شده از کلیدهای تشخیصی معتبر استفاده گردید. بیش ترین میانگین وزن و طول به تیزکولی (7/37189±7/39 گرم و 3/109437± 9/27 سانتی متر) و کم ترین به مروارید ماهی معمولی (2/901398 ± 5/86 گرم و 1/092695± 8/05 سانتی متر) تعلق داشت. در مجموع، 6 گونه انگل کرمی:Gyrodactylus sp.،Dactylogyrus sphyrna ،Dactylogyrus sp.، Diplostomum spathaceum،Rhabdochona denudata و Ligula intestinalis در ماهیان مورد مطالعه شناسایی و جداسازی شدند. ماهی سیم نما (B. bjoerkna) به 4 گونه و دیگر ماهیان هر کدام به 3 گونه از انگل های مشاهده شده، آلوده بودند. بر اساس آزمون مربع کای (χ2) بین آلودگی های مختلف و جنس، سن، وزن و طول ماهیان میزبان، هم چنین بین آلودگی با فصول و ایستگاه های مختلف نمونه برداری، اختلاف معنی دار آماری وجود نداشت (0/05<p). مشابه تحقیقات اخیر، با وجود تنوع در انگل های شناسایی شده، میانگین شدت و فراوانی اغلب انگل ها در ماهیان مورد مطالعه در تالاب انزلی بسیار کم و قابل اغماض بود. در بین انگل های شناسایی شده، انگل چشمی D. spathaceum شایع ترین آلودگی و ترماتودهای مونوژن (Monogenea) با 2 جنس و 3 گونه دارای بیش ترین فراوانی گونه ای بوده اند. ماهی سیم نما (B. bjoerkna)، آلوده ترین ماهی در مقایسه با سایر گونه های مورد مطالعه در تالاب انزلی بود. با توجه به پیشینه تحقیق، گزارشی از آلودگی سیم نما (B. bjoerkna) به Gyrodactylus sp و R. denudata و مروارید ماهی معمولی (A. hohenackeri) به L. intestinalis و R. denudata تا پیش از این مطالعه در تالاب انزلی ثبت نشد. در صورت ورود ماهیان تالاب انزلی به استخرهای پرورش ماهی حاشیه آن، احتمال انتقال انگل ها به ماهیان پرورشی و تاثیر منفی بر راندمان تولید وجود دارد. نصب فیلترهای مناسب در ورودی آب استخرها به عنوان روشی پیشگیرانه باید مورد توجه جدی پرورش دهندگان قرار گیرد.

زبان:
فارسی
صفحات:
223 تا 232
لینک کوتاه:
magiran.com/p2647819 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!