تقاضای القایی در خدمات سلامت

پیام:
نوع مقاله:
مقاله مروری (بدون رتبه معتبر)
چکیده:
زمینه و هدف

به انجام مراقبت یا فروش خدمات غیرضروری به بیماران یا مراجعین نظام سلامت با اعمال قدرت و سفارش افراد متخصص این سیستم، تقاضای القایی اطلاق می شود که در نتیجه عوامل متعددی ازجمله اقتصادی، ساختاری، عوامل بازار سلامت و رفتار دریافت کنندگان خدمت و فروشندگان آن بروز می کند. تقاضای القایی در کشور ما یکی از چالش های نظام سلامت است که موجب افزایش هزینه های بخش سلامت و کاهش کارایی آن می شود. یکی از اساسی ترین چالش های موجود در نظام سلامت، عدم ریشه یابی صحیح معضلاتی همچون تقاضای القایی و عوامل زمینه ساز آن است. تبیین و تحلیل این پدیده می تواند چشم اندازی روشن را برای تصمیم گیری این حوزه ترسیم نماید. براساس سیاست های کلی سلامت، جلوگیری از تقاضای القایی دارو و تجهیزات و ملزومات پزشکی از وظایف وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی است، ولی اقدامات عملی در این حوزه به وضوح صورت نگرفته است. علی رغم ضرورت پژوهش های کاربردی ملی، در جستجوی پایگاه های معتبر و تحلیل این پدیده، تحقیقات محدودی یافت می شوند که پاسخگوی سوالات و چالش های موجود در تصمیم گیری های اساسی نمی باشند. پژوهش حاضر با هدف تبیین راهکارهای کاهش تقاضای القایی در خدمات سلامت کشور انجام شده است.

روش ها

این مطالعه، با جستجو در منابع علمی و بین المللی معتبر با کلیدواژه «تقاضای القایی» و مرور اسناد بالادستی موجود، مجموعه اطلاعات درباره تعاریف تقاضای القایی و علل موثر بر آن، شیوه های تقاضای القایی خدمات پزشکی، چالش های موجود و راه های کنترل آن گردآوری شده است. همچنین یک جلسه هم اندیشی با حضور و کسب دیدگاه 23 نفر از مسیولین، افراد کلیدی و خبرگان کشوری برگزار گردید. یافته ها پس از جمع آوری و تکمیل، به روش کیفی تحلیل و گزارش شدند.

یافته ها

براساس یافته ها، تقاضای القایی پدیده پیچیده و چندوجهی است که کارایی و تخصیص منابع ملی را خدشه دار کرده و علاوه بر برهم زدن تعادل عرضه و تقاضا در بازار سلامت، باعث تحمیل هزینه های اضافی بر بیمار و اتلاف وقت او می شود. این پدیده، گاهی باعث درمان و تشخیص های غلط و عوارض طبی برای گیرندگان خدمت می شود. علل ساختاری (علل مربوط به ساختار سازمانی و ارایه خدمات، دریافت کنندگان خدمات و علل ناشی از سازمان های بیمه گر) و اجتماعی، زیربنای علل کلان موثر بر تقاضای القایی می باشند.

نتیجه گیری

تقاضای القایی، برآیند تعامل علل درون فردی، اجتماعی و سازمانی می باشد که پیامدهای اجتماعی، سلامتی و اقتصادی را برای جامعه به همراه دارد و با بکارگیری راهبردهای چندگانه پیشگیری از تقاضای القایی در خدمات سلامت، قابل پیشگیری است.

زبان:
فارسی
صفحات:
13 تا 20
لینک کوتاه:
magiran.com/p2654092 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!