رضایت مددجویان از ارائه خدمات تنظیم خانواده در مراکز بهداشتی - درمانی شهر تبریز

چکیده:
مقدمه
تنظیم خانواده یکی ازحجیم ترین خدمات ارائه شده به جامعه است که با انجام بموقع و ارائه صحیح آن می توان از 50 درصد مرگ و میرهای ناشی از سقط عمدی و بارداری های ناخواسته جلوگیری کرد. یکی از مهمترین عوامل در بررسی و بهبود خدمات بهداشتی از جمله خدمات تنظیم خانواده ارزیابی رضایت مددجو است. مددجویان راضی نسبت به افراد ناراضی در برابر خدمات و مراقبتهای دریافتی پاسخ متفاوتی نشان می دهند. عموما مددجویانی که از ارائه خدمات راضی هستند استفاده از آن را ادامه داده، درمان توصیه شده را پذیرفته و پیگیری نموده و اغلب دیگران را نیز به استفاده از آن فرا می خوانند. بنابراین مددجوی راضی نه تنها استفاده از خدمات را قطع نمی کند بلکه روز به روز موجب توسعه آن نیز می شود. لذا با توجه به اهمیت رضایت مددجو و نقش مهم مراقبین بهداشتی در این زمینه مطالعه حاضر با هدف تعیین میزان رضایت مددجویان از ارائه خدمات تنظیم خانواده(ارتباط، آموزش و انتخاب) در مراکز بهداشتی و درمانی شهر تبریز انجام شد.
مواد و روش ها
مطالعه حاضر یک بررسی توصیفی و ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه ای مشتمل بر پنج بخش و مبتنی بر اهداف پژوهش بود که به روش مصاحبه با نمونه های مورد پژوهش تکمیل شد. جامعه پژوهش را زنان شوهردار 49-15 ساله که حداقل به مدت 3 ماه با مراجعه به یکی از مراکز بهداشتی و درمانی شهر تبریز از یکی از 4 روش پیشگیری از بارداری (قرص، کاندوم، آمپول و آی.یو.دی) استفاده می کردند، تشکیل می داد. تعداد نمونه 400 نفر و نحوه انتخاب مراکز بهداشتی و درمانی به روش نمونه گیری خوشه ایو نحوه انتخاب واحدهای مورد پژوهش به روش نمونه گیری سهمیه ای و محیط پژوهش، مراکز بهداشتی و درمانی شهر تبریز بود.
یافته ها
نتایج نشان داد که 4/90 درصد واحدهای مورد پژوهش از ارائه خدمات تنظیم خانواده در زمینه ارتباط، راضی و 6/9 درصد ناراضی بودند. در زمینه آموزش،61 درصد ناراضی و 39 درصد راضی و در زمینه انتخاب روش پیشگیری از بارداری، 2/66 درصد راضی و 8/33 درصد آنها ناراضی بودند. با در نظر گرفتن میزان رضایت مددجویان از ارائه خدمات تنظیم خانواده در هر سه زمینه ذکر شده بطور کلی 5/70 درصد آنها راضی و 5/29 درصد آنها ناراضی بودند.
بحث و نتیجه گیری
نتایج پژوهش بیانگر آن بود که سطح رضایت مددجویان از ارائه خدمات تنظیم خانواده در زمینه آموزش پایین- تر از سایر خدمات بود. این مساله ممکن است کیفیت پایین ارائه خدمات تنظیم خانواده در زمینه آموزش را مطرح نماید. لذا توجه بیشتر مسؤولین مراکز بهداشتی و درمانی به امر آموزش مددجو در مراکز تنظیم خانواده جهت ارتقای کیفیت این خدمات ضروری به نظر می رسد.
زبان:
فارسی
در صفحه:
33
لینک کوتاه:
magiran.com/p738058 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!