اولین گزارش ترکیب ایزوتوپی سرب ذرات تشکیل دهنده ی گرد و غبار استان خوزستان در سال 1388 با تاکید بر تعیین خاستگاه و شاخص های زمین شناسی زیست محیطی

پیام:
چکیده:
یکی از نواحی ایران که تحت تاثیر پدیده ی نو ظهور گرد و غبار به دلیل شرایط خشکسالی های اخیر قرارگرفته، است استان خوزستان است. تداوم این توفان ها سبب بروز اثرهای نامطلوب زیستی و بروز خسارت های فراوان در زمینه های کشاورزی، صنعتی، حمل و نقل و سیستم های مخابراتی شده است. با توجه به عدم شناخت کافی از ویژگی های فیزیکی و شیمیائی ذرات تشکیل دهنده ی گرد و غبار در ایران، لزوم یک بررسی جامع و سیستماتیک روی این پدیده در کشور کاملا احساس می شد. امروزه علاوه بر تعیین شاخص های ژئوشیمیایی ذرات گرد و غبار به منظور تعیین خاستگاه احتمالی ذرات، استفاده از بررسی های ایزوتوپی در تعیین خاستگاه توفان های گرد و غبار نیز به طور چشمگیری افزایش یافته است. یکی از این روش های ایزوتوپی روش ایزوتوپی سری U-Th-Pb می باشد. لذا در این تحقیق به منظور تعیین منشا سرب موجود در گرد و غبار و نیز تعیین خاستگاه احتمالی مواد همراه دیگر، 26 نمونه از نمونه های گرد و غبار خوزستان به روش ICP-MS برای تعیین ایزوتوپ های سرب مورد بررسی قرار گرفتند. ترکیب ژئوشیمیایی سرب و ایزوتوپ های وابسته به آن نشان می دهد که میانگین سرب در نمونه ها 95/10 ppm است که از استانداردهای موجود بالاتر بوده و مقدار ایزوتوپ های مختلف آن با ذرات در حد PM2.5 بیشتر است. همچنین مقایسه ی نسبت های ایزوتوپی سرب با میانگین این نسبت ها در پوسته ی فوقانی، ماهیت متفاوت این نسبت ها در گرد و غبار خوزستان را با ترکیب پوسته نشان می دهد. به طور کلی از مقایسه ی داده های به دست آمده در این پژوهش با داده های دیگر سرب محیط های طبیعی، نشان می دهد که یک ناهمانندی در نسبت های ایزوتوپی گرد و غبار خوزستان با محیط های یاد شده وجود دارد. این پیچیدگی می تواند احتمالا به خاستگاه انسان زاد متفاوت دیگری از جمله فعالیت های نفتی وابسته باشد.
زبان:
فارسی
در صفحه:
263
لینک کوتاه:
magiran.com/p916070 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!