ایران، کلان وطن ایرانیان؛ مطالعه موردی عصر صفوی

پیام:
چکیده:
آغاز هویت ایرانی همواره مورد بررسی و مناقشه پژوهشگران بوده، اما هنوز اجماعی بر چیستی و زمان تکوین هویت ایرانی به دست نیامده است. وجود کلان وطن در یک جامعه از نشانه های اصلی وجود هویت جامعه ای است. با این فرض که هویت جامعه ای و تلقی حاملان آن از وطن در هر دوره ای رابطه ای مستقیم با همدیگر دارند، پرسش اصلی این تحقیق این است که آیا در دوره صفوی، ایران به عنوان کلان وطن ایرانیان عصر صفوی شناخته شده بود؟ برای یافتن داده های تحقیق به متون ادبی و تاریخی عصر صفوی و کمی پس از انقراض سلسله صفوی مراجعه شد و با دسته بندی و استناد به آنها چنین به نظر می رسد که در نیمه دوم عصر صفوی، کلان وطن ایران برای بخش هایی از جامعه ایران که شواهد و اسنادی از حس وطن دوستی آنها در منابع موجود است، در کنار وطن های زادگاهی و ولایتی شناخته شده و مورد تعلق و دلبستگی بود. از این رو، رواج واژه ایران و تکرار رو به افزایش آن در متون عصر صفوی از نخستین نشانه های تکوین کلان وطن ایران است. انتساب به ایران که هم از سوی ایرانیان و هم غیر ایرانیان برای تشخص ایرانیان به کار رفته است و مواردی از اظهار صریح ایران به عنوان وطن ایرانیان، از دیگر نشانه های تشخص کلان وطن ایران هستند.
زبان:
فارسی
در صفحه:
201
لینک کوتاه:
magiran.com/p1205144 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
دسترسی سراسری کاربران دانشگاه پیام نور!
اعضای هیئت علمی و دانشجویان دانشگاه پیام نور در سراسر کشور، در صورت ثبت نام با ایمیل دانشگاهی، تا پایان فروردین ماه 1403 به مقالات سایت دسترسی خواهند داشت!
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!