داعش: پیوند سلفیت تکفیری و بعثی گرایی

چکیده:
نیروی ایدئولوژیکی محرک گروه داعش از دو منبع کاملا متفاوت می آید: اولین منبع و وجه غالب کنونی اندیشه تکفیری است که در افکار ابن تیمیه (قرن 7 ق) ریشه دارد و توسط عبدالوهاب (قرن 12) به ایدئولوژی تکفیری مدرن تبدیل شد. بر این مبنا، تکفیری های داعش هدف خود را احیای خلافت اعلام می کنند. منبع دیگر داعش که در سازمان و اهداف سیاسی اش کاملا مشخص است، بعثی گرایی و شبکه های بعثی جدید است که بعثی های سکولار آمال خود را در احیای شکوه اعراب می بینند. اگرچه گروه داعش به طور موثر از دکترین سلفی تکفیری به منظور بسیج افراطی ها و ستیزه جویان خارجی استفاده می کند، در عین حال، برای هدایت و کنترل این خلافت، بر شبکه های پیچیده تحت رهبری افسران سابق حزب بعث تکیه دارد. آنچه این مقاله درصدد بررسی آن است «چگونگی پیوند این دو منبع ایدئولوژیکی متفاوت در سازمانی واحد به نام داعش» است. اسلام در ایدئولوژی بعث کمتر به عنوان پیامی جهان شمول که همه انسان ها در سراسر جهان را مورد خطاب قرار داده و رسالتش رستگاری کل بشریت است، در نظر گرفته می شود و بیشتر به عنوان ابزاری مطرح است که سیادت عرب بر جهان پردازهای بعثی از پیش روی اسلام به عنوان شاهدی بر عظمت فرهنگ را موجب شد. نظریه عربی و قدرت فکری مردم عرب نام می برند. از طرف دیگر، مهارت های تشکیلاتی و نظامی بعثی ها وسیله اصلی پیشبرد اهداف سلفی های تکفیری داعش در میدان های نبرد است.
زبان:
فارسی
در صفحه:
133
لینک کوتاه:
magiran.com/p1489200 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
دسترسی سراسری کاربران دانشگاه پیام نور!
اعضای هیئت علمی و دانشجویان دانشگاه پیام نور در سراسر کشور، در صورت ثبت نام با ایمیل دانشگاهی، تا پایان فروردین ماه 1403 به مقالات سایت دسترسی خواهند داشت!
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!