پویایی هویتی غربت ها «مطالعه ی اتنوگرافیک هادوری در چهارراه های تهران»

نویسنده:
چکیده:
زنان و کودکانی که روزانه در چهارراه های تهران به گدایی مشغول اند و شهروندان آن ها را تحت عنوان کولی می شناسند، گروهی هستند که جامعه ی اکثریتی همیشه آن ها را به حاشیه رانده و در پوشش آسیب محصور نگاه داشته اند . این مطالعه برای اولین بار با رویکردی اتنوگرافیک، توصیفی و تفسیری به شناخت گروهی از این افراد، که غربت یا غربتی نام دارند، پرداخته است. به دلیل نوع زیست و جابه جایی این گروه، ابتدا مطالعه را با خوانشی مورفولوژیک آغاز کردیم و طی آن، با شناخت بیشتر نظام اقتصادی و تقسیم اجتماعی وظایف، به اهمیت بده بستان های این گروه با گروه های مجاور پی بردیم. سپس طبق نظریه ی «مرزهای قومی» فردریک بارت، کنش های متقابل آنها مورد توجه قرار گرفت و هادوری یا گدایی با سماجت (لغت نامه دهخدا) سرچهارراه، به عنوان نمود یکی از اصلی ترین شیوه های این نوع بده بستان ها به طور عمقی مورد مطالعه و تحلیل قرار گرفت. یکی از مهم ترین یافته ها، روشن شدن عملکرد هادوری در برساختن هویت گروهی هر کودک غربت بود.
هادوری فعالیتی روزمره است که هر کودک غربت به سان آیین گذاری برای ورود به دسته بندی بزرگسالان از آن عبور می کند. تحلیل ریزبینانه و توصیفات چندلایه ای از هادوری، دید ما را به نوعی خوانش دراماتیک (به سبک ویکتور ترنر) از این رویداد شهری گشود. روزانه، هادوری در چهارراه به نمایش گذاشته می شود و تولید درام اجتماعی می کند. از خلل این نمایش، چارچوب فرهنگی و نمادهای زیرساختی هادوری، که لازمه ی برقراری ارتباط بین غربت و رهگذر شهری است، نمایان می شوند. با شکافتن ساختار اقتصادی و کنش های متقابل کنش گران این پدیده، خواهیم دید که فرایند هادوری و تلاش های خودکنش گر در وفق دادن ساختار آن با جامعه ی اکثریتی، در برساخت هویت گروهی نوجوان غربت، در تقابل با هویت «دیگری»، نقش اساسی دارد. با توجه به این مهم که روابط این گروه با همسایگانش، نه صرفا اقتصادی است و نه سیاسی، بلکه عمدتا فرهنگی است، خواهیم دید که در ساختار اجتماعی غربت، عملکرد فرهنگی هادوری به عنوان آیین گذار، از عملکرد اقتصادی آن به مراتب اساسی تر است. به عنوان یک پارادایم جامعه شناختی، این مطالعه پیشنهاد می کند تا گروه غربت در کنش های متقابلش با گروه های مجاور مورد مطالعه قرار گیرد و از انزوای اجتماعی و آکادمیک خارج شود. نمایان کردن تضادهای فرهنگی از طریق تحلیل هادوری به ما نشان می دهد غربت ها نه تنها غریبه نیستند، بلکه از دورن نظام ارزشی و فرهنگی جامعه ی اکثریتی می جوشند.
زبان:
فارسی
صفحات:
11 تا 37
لینک کوتاه:
magiran.com/p1545044 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 990,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
دسترسی سراسری کاربران دانشگاه پیام نور!
اعضای هیئت علمی و دانشجویان دانشگاه پیام نور در سراسر کشور، در صورت ثبت نام با ایمیل دانشگاهی، تا پایان فروردین ماه 1403 به مقالات سایت دسترسی خواهند داشت!
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 50 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!