بررسی ناپایداری معماری دوره غزنوی با تکیه بر تاریخ بیهقی

چکیده:
هرچه در تاریخ معماری به عقب می رویم، مستندات کالبدی کمتر می شوند؛ سقف ها فرو می ریزند، دیوارها محو و شالوده ها طعمه گذشت روزگار می شوند. هرچند از موجودیت مادی بعضی از بناها اثری به جانمی ماند، این بناها به کلی نابود نمی شوند و در مستندات مکتوب پایدار می مانند. از دوره های تاریخ معماری ایران که امروز آثار بسیارکمی از آن باقی مانده است، دوره غزنویان است؛ باوجوداین، مستندات مکتوب بسیاری از این دوره به دست ما رسیده است که می تواند تا حدی کمبود داده های فیزیکی را جبران کند؛ مانند دیوان شاعران، سفرنامه ها و تاریخ نگاری ها. دراین میان، تاریخ بیهقی نوشته ابوالفضل بیهقی به دلیل شیوه منحصربه فرد تاریخ نگاری آن و همچنین ویژگی های ادبی ارزشمند، اهمیت ویژه ای دارد. پرسش مهمی که درباره معماری عصر غزنوی مطرح می شود این است که چرا از دوره های قبل و بعد از غزنویان آثار معماری زیادی باقی مانده است، اما آثار این دوره مهم تاریخی از صفحه روزگار محو شده اند؟ مقاله پیش رو با بررسی نکته های زبانی و ادبی در تاریخ بیهقی و مقایسه آنها با کاربردهای مشابه در فارسی معاصر، به دنبال پاسخ این پرسش است که آیا می توان در متن تاریخ بیهقی شواهدی یافت که پایدارنماندن این بناها را توجیه کند؟
زبان:
فارسی
صفحات:
113 تا 132
لینک کوتاه:
magiran.com/p1617554 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
دسترسی سراسری کاربران دانشگاه پیام نور!
اعضای هیئت علمی و دانشجویان دانشگاه پیام نور در سراسر کشور، در صورت ثبت نام با ایمیل دانشگاهی، تا پایان فروردین ماه 1403 به مقالات سایت دسترسی خواهند داشت!
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!