تحلیل تاثیر انگاره های نظریه آشوب بر قابلیت یادگیری سازمانی (مورد مطالعه:پلیس پیشگیری)

نویسنده:
چکیده:
مقدمه
با پیشرفت علوم و پیچیده شدن کارها، سازمان ها با محیط و تغییرات و تحولات آشوبناکی مواجه هستند که همواره سازمان و منابع انسانی آن را تحت تاثیر قرار می دهد. در شرایط متغیر امروز، سیستم های بی نظم در ارتباط با محیط خود همچون موجودات زنده عمل می کنند و برای رسیدن به موفقیت همواره باید یادگیرنده باشند. نظریه آشوب زاییده تغییرات ایجاد شده در دانش بشر و تغییر ماهیت محیط کار است. این نظریه («نظم غایی» یا «نظم در بی نظمی»)، به ما ابزار حل مسائل پیچیده در محیط پرآشوب و آکنده از تغییر و تحول امروز و فردا را می دهد. محیط رقابتی و متلاطم امروز، سازمان و افرادی را می طلبد که با قابلیت هایی متمایز، پذیرای این امر باشند. سازمان هایی موفق خواهند بود که علاوه بر توجه به ناپایداری های محیطی و اتخاذ راهبردهای پویا و موثر در قبال آن، به کارگیرنده و توسعه دهنده قابلیت هایی متمایز و پویا باشند.
روش
تحقیق حاضر یک پژوهش توصیفی- همبستگی واز نوع کاربردی است که با هدف تحلیل تاثیر انگاره های نظریه آشوب بر قابلیت یادگیری و نظم سازمانی کارکنان پلیس پیشگیری ناجا انجام شده است. برای جمع آوری داده های آن از پرسشنامه استفاده شده که برای تعیین روایی آن، در اختیار چند تن از استادان صاحب نظر قرار گرفت و سپس برای سنجش پایایی پرسشنامه، ضریب آلفای کرونباخ محاسبه شد که برابر 94 درصد به دست آمدکه مقدار مناسبی بود، درنهایت پرسشنامه ها بین 132 نفر از کارکنان پلیس پیشگیری ستاد ناجا جهت پرسشگری توزیع وپس از پاسخگویی جمع آوری گردید.
یافته ها
یافته ها نشان می دهد که سطح معناداری تمامی متغیرها از 05. کمتر بود بنابراین تمامی متغیرها تاثیر معنی داری بر قابلیت یادگیری سازمانی داشتند و با توجه به مقادیر به دست آمده از میان متغیرهای بیان شده، زندگی سازمانی، بیشترین تاثیر را روی قابلیت یادگیری سازمانی دارد وانگاره خودسازماندهی از نظر تاثیر بر قابلیت یادگیری سازمانی، در مرتبه دوم ؛ و اثر پروانه ای در رتبه آخر قرار دارد. یافته ها نشان می دهد که تمامی انگاره های نظریه آشوب با مولفه های قابلیت یادگیری سازمانی پلیس پیشگیری همبستگی دارد.
نتیجه گیری
نتایج به دست آمده فرضیات تحقیق را به طور تجربی تایید می کند. بنابراین می توان نتیجه گرفت که انگاره های نظریه آشوب بر قابلیت یادگیری سازمانی در پلیس پیشگیری تاثیر گذارند. پلیس پیشگیری باید قابلیت یادگیری سازمانی را افزایش دهد، تا بتوانند در فعالیت ها موفق باشند. بدیهی است که افزایش قابلیت یادگیری سازمانی برای پلیس پیشگیری، فرصت هایی را ایجاد می کند که ممکن است به توسعه سازمانی منجر شود.
زبان:
فارسی
در صفحه:
153
لینک کوتاه:
magiran.com/p1624106 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 990,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
دسترسی سراسری کاربران دانشگاه پیام نور!
اعضای هیئت علمی و دانشجویان دانشگاه پیام نور در سراسر کشور، در صورت ثبت نام با ایمیل دانشگاهی، تا پایان فروردین ماه 1403 به مقالات سایت دسترسی خواهند داشت!
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 50 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!