توصیف و تحلیل فرایندهای واجی گویش دزفولی بر پایه چارچوب نظریه بهینگی

چکیده:
هدف از نگارش این مقاله، توصیف و تحلیل چند فرایند واجی پربسامد در گویش دزفولی و مقایسه آن ها با فارسی معیار در چارچوب نظریه بهینگی است که در واج شناسی نظریه ای نوبنیان و یکی از رویکردهای محدودیت- بنیاد است. تحقیق حاضر به شیوه توصیفی- تحلیلی انجام گرفته و در گردآوری نمونه ها و داده ها از روش میدانی استفاده شده است. بدین منظور، پانزده ساعت از مکالمه عادی گویشوران شرکت کننده با میانگین سنی سی تا پنجاه وپنج سال، ضبط و سپس داده ها آوانویسی و دسته بندی شده است. از فعال ترین فرایندهای موجود در این گویش، فرایند هماهنگی واکه ای، ناهمگونی و حذف، مورد مطالعه قرارگرفته است. در چارچوب اصول واج شناسی بهینگی، در قالب تعارض ها، محدودیت های نشان داری، به کشف روابط موجود بین آن ها پرداخته و به ترتیب در بهینه شدن و تعیین سلسله مراتب محدودیت های موجود در این گویش مشخص شده است. نتایج به دست آمده حاکی از آن است که، حداکثر محدودیت های نشان داری به صورت بهینه در گویش دزفولی دیده می شود و در مقایسه با فارسی معیار، محدودیت های پایایی در سلسه مراتب محدودیت ها بر بقیه نمونه ها تسلط دارند. در این گویش فرایندهای حذف و همگونی دارای بیشترین بسامد است.
زبان:
فارسی
صفحات:
1 تا 22
لینک کوتاه:
magiran.com/p1629789 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
دسترسی سراسری کاربران دانشگاه پیام نور!
اعضای هیئت علمی و دانشجویان دانشگاه پیام نور در سراسر کشور، در صورت ثبت نام با ایمیل دانشگاهی، تا پایان فروردین ماه 1403 به مقالات سایت دسترسی خواهند داشت!
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!