بررسی ویژگی های نوری و مکانیکی خمیرکاغذ مرکب زدایی شده باطله اداری به روش خنثی

چکیده:
سابقه و هدف
مرکب زدایی قلیایی متداول دارای محدودیت هایی مثل زرد شدن الیاف مکانیکی در محیط قلیایی (تیره شدن قلیایی)، بازده کمتر به علت انحلال بیشتر مواد در محیط به شدت قلیایی، افزایش هزینه ها و بار آلودگی پساب به علت استفاده از موادی مانند هیدروکسید سدیم و سیلیکات سدیم می باشد. این محدودیت ها موجب شده تا روش جدیدی به نام مرکب زدایی خنثی با هدف کاهش pH محیط مرکب زدایی تا سطح خنثی ابداع گردد. این تحقیق با هدف بررسی امکان جایگزینی مرکب زدایی کاغذ باطله اداری به روش خنثی به جای مرکب زدایی متداول در pH قلیایی انجام شده است.
مواد و روش ها
مخلوط کاغذ باطله اداری با استفاده از سولفیت سدیم در سه سطح 1، 2 و 3 درصد وزن خشک خمیرکاغذ و مدت زمان 15، 30 و 45 دقیقه تیمار شده و ویژگی های نوری و مکانیکی خمیرکاغذ مرکب زدایی شده براساس روش های استاندارد آئین نامه تاپی اندازه-گیری شدند.
یافته ها
نتایج حاصل از معادله نرمال سازی نشان داد که تیمارهای A، B، C، D، E، F، G، H و I به ترتیب دارای امتیازهای 5095/1، 4517/1، 4735/1، 407/1، 4875/1، 4843/1، 5416/1، 5266/1 و 4963/1 بوده اند و تیمار شاهد دارای امتیاز 5821/1 بوده که در بین همه تیمارها دارای امتیاز بالاتری بود. ولی از بین تیمارهای مرکب زدایی خنثی تیمار G و H دارای بالاترین امتیازات بوده اند که بترتیب دارای 3 درصد سولفیت سدیم و زمان های 15 و 30 دقیقه می باشند. بنابراین استفاده از 3 درصد سولفیت سدیم به عنوان مقدار بهینه برای مرحله تیمار شیمیایی معرفی می شود که می تواند جایگزین مواد شیمیایی روش متداول مثل هیدروکسید سدیم، پراکسید هیدروژن، سیلیکات سدیم و غیره شود. زمان های 15 و 30 دقیقه دارای شرایط بهتری نسبت به زمان 45 دقیقه داشتند که می توان از این دو زمان جهت تیمار شیمیایی مرحله خمیرسازی مجدد استفاده کرد.
نتیجه گیری
نتایج نشان داد تیمار سولفیت سدیم 3 درصد در زمان های 15 و 30 دقیقه دارای شرایط بهتری نسبت به سایر تیمارها می باشد. همچنین، رتبه بندی تیمارهای آزمایشی نشان داد که تیمار حاوی 3 درصد سولفیت سدیم و زمان30دقیقه در مقایسه با سایر تیمارها و همچنین تیمار انجام شده به روش قلیایی، از امتیاز بیشتری برخوردار بوده و به عبارت دیگر بهترین تیمار از نظر مجموع خواص نوری و مقاومتی می-باشد. نتایج ارزیابی نوری و مکانیکی خمیر کاغذ حاصل از این تیمار به تیمار شاهد قلیایی خیلی نزدیک بوده و هر دو تیمار دارای درجه-روشنی نزدیک به هم و با اختلاف خیلی کمی می باشند. ارزیابی ها نشان داد مرکب زدایی به روش خنثی می تواند جایگزین مناسبی برای روش متداول قلیایی باشد.
زبان:
فارسی
صفحات:
293 تا 314
لینک کوتاه:
magiran.com/p1630057 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!