مطالعه تنوع ژنتیکی ژنوتیپ های یونجه (Medicago sativa L.) با استفاده از تجزیه های آماری چند متغیره

پیام:
چکیده:
این مطالعه به منظور بررسی تنوع ژنتیکی ژنوتیپ‏های یونجه توسط تجزیه و تحلیل‏های چند متغیره با استفاده از صفات زراعی و مورفولوژیک انجام گردید. بدین منظور 20 ژنوتیپ یونجه به همراه شاهد محلی بغدادی بعنوان فاکتور اول و برداشت در سه چین بعنوان فاکتور دوم در نظر گرفته شد. طرح بصورت کرت‎‏های خرد شده در زمان در قالب طرح بلوک‏های کامل تصادفی با سه تکرار در سال 1392 در مزرعه پژوهشی دانشکده کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی واحد شوشتر اجرا شد. نتایج همبستگی ساده بیان‏گر آن بود که بیشترین همبستگی مثبت و معنی‏دار بین عملکرد علوفه تر و عملکرد علوفه خشک (**95/0) وجود داشت. دو صفت عملکرد علوفه تر و تعداد روز تا 50 درصد گلدهی در برابر صفت عملکرد علوفه خشک در نتیجه‏ی رگرسیون گام به گام وارد معادله شدند. تجزیه به مولفه های اصلی نشان داد که 63 درصد از تغییرات کل، توسط دو مولفه‏ی اول توجیه ‏شدند. نتایج بای پلات و تجزیه خوشه‏ای ژنوتیپ‏های مورد مطالعه را در سه گروه قرار داد. در گروه اول لاین‏های KFA1، KFA2، KFA3، KFA5، KFA6، KFA7، KFA11، KFA13، KFA17 و رقم بغدادی قرار گرفتند که از نظر عملکرد علوفه در حد مطلوبی بودند، در گروه دوم لاین‏های KFA8، KFA9، KFA10، KFA12، KFA15 و KFA16 قرار گرفتند که از نظر عملکرد و کیفیت علوفه در حد پایینی بودند. گروه سوم شامل ارقام بمی گرمسیری، یزدی گرمسیری و نیکشهری گرمسیری بودند، که از نظر کیفیت علوفه در حد مطلوبی می‏باشند. نتایج تابع تشخیص نشان داد که 100 درصد ژنوتیپ‏ها به گروه خود تعلق دارند.این مطالعه به منظور بررسی تنوع ژنتیکی ژنوتیپ‏های یونجه توسط تجزیه و تحلیل‏های چند متغیره با استفاده از صفات زراعی و مورفولوژیک انجام گردید. بدین منظور 20 ژنوتیپ یونجه به همراه شاهد محلی بغدادی بعنوان فاکتور اول و برداشت در سه چین بعنوان فاکتور دوم در نظر گرفته شد. طرح بصورت کرت‎‏های خرد شده در زمان در قالب طرح بلوک‏های کامل تصادفی با سه تکرار در سال 1392 در مزرعه پژوهشی دانشکده کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی واحد شوشتر اجرا شد. نتایج همبستگی ساده بیان‏گر آن بود که بیشترین همبستگی مثبت و معنی‏دار بین عملکرد علوفه تر و عملکرد علوفه خشک (**95/0) وجود داشت. دو صفت عملکرد علوفه تر و تعداد روز تا 50 درصد گلدهی در برابر صفت عملکرد علوفه خشک در نتیجه‏ی رگرسیون گام به گام وارد معادله شدند. تجزیه به مولفه های اصلی نشان داد که 63 درصد از تغییرات کل، توسط دو مولفه‏ی اول توجیه ‏شدند. نتایج بای پلات و تجزیه خوشه‏ای ژنوتیپ‏های مورد مطالعه را در سه گروه قرار داد. در گروه اول لاین‏های KFA1، KFA2، KFA3، KFA5، KFA6، KFA7، KFA11، KFA13، KFA17 و رقم بغدادی قرار گرفتند که از نظر عملکرد علوفه در حد مطلوبی بودند، در گروه دوم لاین‏های KFA8، KFA9، KFA10، KFA12، KFA15 و KFA16 قرار گرفتند که از نظر عملکرد و کیفیت علوفه در حد پایینی بودند. گروه سوم شامل ارقام بمی گرمسیری، یزدی گرمسیری و نیکشهری گرمسیری بودند، که از نظر کیفیت علوفه در حد مطلوبی می‏باشند. نتایج تابع تشخیص نشان داد که 100 درصد ژنوتیپ‏ها به گروه خود تعلق دارند.
زبان:
فارسی
صفحات:
163 تا 169
لینک کوتاه:
magiran.com/p1636506 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 990,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
دسترسی سراسری کاربران دانشگاه پیام نور!
اعضای هیئت علمی و دانشجویان دانشگاه پیام نور در سراسر کشور، در صورت ثبت نام با ایمیل دانشگاهی، تا پایان فروردین ماه 1403 به مقالات سایت دسترسی خواهند داشت!
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 50 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!