روان شناسی زبان و زبان شناسی روان در داستان رستم و سهراب

چکیده:
هر اثر ادبی، در پهنه زبان شکل می گیرد و زبان، شبکه ای از نشانه هاست که دلالت های متفاوتی دارد. در واقع اثر ادبی در متن اتفاق می افتد ولی حوزه دلالت های آن در کنشی با خارج از متن رخ می دهد. حوزه هایی از جنس فلسفه، روان شناسی، جامعه شناسی و... هر واژه ای در متن، از یک سو با جهان بیرون و از سوی دیگر با ذهن انسان در کنش است. واژه ها گاه آن چنان تنیده شده با ذهن هستند که ضمیر ناخودآگاه انسان می شوند و ناخودآگاه انسان، دغدغه علومی چون روان شناسی و زبان شناسی و در یک کلام، دغدغه فلسفه زیبایی شناسی است.جایگاهی که می توان در آن ناخودآگاه را تبیین کرد، بررسی نتیجه کنش و واکنش زبان و ذهن است. به همین علت زبان شناسی با رویکرد روان شناسی می تواند سهم مهمی در شناساندن یک اثر ادبی به جامعه و حتی شناساندن اثر ادبی به خود نویسنده و مولف آن را داشته باشد. مهم ترین دستاورد این پژوهش، بررسی و نقد لغزش های زبانی در داستان رستم و سهراب حکیم ابوالقاسم فردوسی است که به این بهانه، برخی از ایمان های قلبی و سرخوردگی های اجتماعی این شاعر فرزانه و محجوب ایران زمین، نمایان می گردد.
زبان:
فارسی
صفحات:
123 تا 154
لینک کوتاه:
magiran.com/p1644877 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
دسترسی سراسری کاربران دانشگاه پیام نور!
اعضای هیئت علمی و دانشجویان دانشگاه پیام نور در سراسر کشور، در صورت ثبت نام با ایمیل دانشگاهی، تا پایان فروردین ماه 1403 به مقالات سایت دسترسی خواهند داشت!
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!