تحلیل انسجام متنی غزلی از حافظ براساس ساخت مبتدایی

چکیده:
یکی از مباحثی که همواره در بحث از ساختار غزل مطرح می شود، موضوع بود یا نبود انسجام در غزل است. در همین راستا، مقاله پیش رو در پی آن است که با به کارگیری رویکرد زبان شناسی نقش گرا و استخدام الگوی انسجام ساختاری، ساختار تماتیک غزلی از حافظ را بررسی کند. بنابراین هدف از انجام این پژوهش آن است که با تحلیل ساختار تماتیک «بند» و نحوه ساز مان دهی عناصر درونی آن چگونگی، بروز و ظهور انسجام ساختاری را در غزل فارسی بحث و بررسی کند. از این رو پس از تبیین کلیاتی درباره فرانقش ها، نحوه سازمان دهی جمله از منظر ساختار تماتیک، و گونه های نشان دار و بی نشان ساختار آغازگر-بیانگر در زبان فارسی مطرح می شود. در ادامه با استخدام روش توصیفی تحلیلی در بررسی ساختار تماتیک جملات، غزلی از حافظ بررسی می شود. این بررسی علاوه بر آشکار کردن نکاتی درباره انسجام ساختاری غزل و نحوه سازمان دهی ساختارهای مضمونی آن، برخی از تلقی های پنهان شاعر را نیز که در خلال این بررسی برجسته می شوند تحلیل می کند. در پایان مشخص می شود که با اتکاء به این روش می توان موضوع انسجام را در بسیاری از غزل های حافظ با اتکاء به نحوه سازمان دهی ساختار آغازگر-بیانگر تحلیل و بررسی کرد.
زبان:
فارسی
صفحات:
265 تا 290
لینک کوتاه:
magiran.com/p1647072 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 990,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
دسترسی سراسری کاربران دانشگاه پیام نور!
اعضای هیئت علمی و دانشجویان دانشگاه پیام نور در سراسر کشور، در صورت ثبت نام با ایمیل دانشگاهی، تا پایان فروردین ماه 1403 به مقالات سایت دسترسی خواهند داشت!
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 50 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!