مبانی شناخت حدیث موضوع در الاسرار المرفوعه فی الاخبار الموضوعه

چکیده:
ملا علی قاری در کتاب الاسرار المرفوعه با تکیه عمده بر نقد متن احادیث به بررسی احادیث موضوع پرداخته است. وی بر اساس مبانی گوناگون اعم از عرضه بر قرآن، عرضه بر سنت و روایات قطعی، استفاده از تعبیر «لا اصل له»، مشابهت حدیث با سخن صوفیه، متکلمان و عالمان سلف، اشتهار روایت در زبان عامه مردم به عنوان ضرب المثل، اتفاق نظر عالمان بر موضوع بودن حدیث، رد محتوای حدیث بر اساس معنا یا تعصبات مذهبی، مخالفت با تاریخ و واقع بیرونی و مخالفت با الفاظ مشهورتر حدیث، برخی از روایات را موضوع خوانده است؛ چنان که گاه بر اساس وجود راوی متهم به وضع و کذب در سند حدیث و ذکر طرق و اسناد ضعیف روایات حکم به وضع حدیث کرده است. آن چه در این کتاب جای تامل و اهمیت دارد؛ پرداختن نویسنده به تقدم اثبات حدیث بر نفی آن با استفاده از ابزارهای گوناگون برای وارد کردن حدیث به دایره صحت یا حتی ضعف است که از این رهگذر از برخی ابزارها مانند عرضه روایت بر قرآن و روایات به منظور تایید محتوای آن، تاویل حدیث، بیان احتمال رخ دادن تصحیف، ضعیف دانستن روایت، حکم به صحت معنای حدیث، بیان اشتباه محدثان در موضوع نامیدن حدیث و تقویت اسناد حدیث سود برده است.
زبان:
فارسی
در صفحه:
199
لینک کوتاه:
magiran.com/p1649630 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
دسترسی سراسری کاربران دانشگاه پیام نور!
اعضای هیئت علمی و دانشجویان دانشگاه پیام نور در سراسر کشور، در صورت ثبت نام با ایمیل دانشگاهی، تا پایان فروردین ماه 1403 به مقالات سایت دسترسی خواهند داشت!
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!