ارزیابی اثرات تغییر اقلیم بر روند تغییرات دما و بارندگی حوضه آبخیز باراندوزچای در استان آذربایجان غربی با استفاده از مدل های چرخش عمومی جو

چکیده:
تغییراقلیم از دیدگاه بسیاری از صاحب نظران یک پدیده ی طبیعی است که در توالی های زمانی بلند مدت به وقوع می پیوندد. تاثیر فعالیت های بشری سبب تشدید اثرات پدیده تغییراقلیم، شدت روند تغییرات و تغییر بازه ی زمانی توالی تغییرات اقلیمی می شود. در بررسی تغییراقلیم می توان از پارامترهای هواشناسی به عنوان شاخص های تغییراقلیم استفاده نمود. هدف از این پژوهش شبیه سازی پیامدهای تغییراقلیم بر روی دما و بارندگی حوضه ی آبخیز باراندوزچای است. ابتدا داده های اقلیمی دوره ی پایه از سال 1990 تا سال 2009 میلادی به صورت روزانه فراهم شد. سپس با استفاده از الگوی LARS-WG اقدام به ریزمقیاس نمایی داده های حاصل از مدل های GCM منتخب گردید و داده های روزانه اقلیمی تا سال 2040 میلادی تولید گردید. در نهایت اقدام به بررسی و آنالیز روند تغییرات دما و بارش برای حوضه ی مورد مطالعه گردید. نتایج پژوهش نشان داد که در دوره های آتی مولفه دما نسبت به دوره ی پایه افزایش خواهد یافت. طوری که در دو مدل GCM مورد استفاده در این مطالعه و 5 سناریوی انتشار گازهای گلخانه ای، این افزایش دیده می شود. نتایج نشان داد که میزان بارندگی در دوره ی آتی به میزان قابل توجهی افزایش خواهد یافت. ولی با این حال تغییر در الگوی زمانی بارندگی ها مشاهده می گردد. میانگین سالانه بارندگی دوره ی پایه 287.37 میلی متر است و این میزان برای دوره ی آتی و دو سناریوی A1B و A2 مدل CNRMCM3 به ترتیب برابر 324.55 و 356.28 میلی متر و برای سه سناریوی A1B و A2 و B1 مدل -IPSLCM4 به ترتیب برابر با 320.44 و 333.6 و 324.63 میلی متر خواهد بود که بیش ترین افزایش را سناریوی A2 مدل CNRMCM3 با میزان 68.91 میلی متر نسبت به دوره ی پایه خواهد داشت. هر چند که در بعضی از سناریوها کاهش بارندگی مشاهده می گردد. با این حال افزایش بارندگی در اکثر سناریوهای مورد مطالعه این مدل ها مشاهده می گردد ولی افزایش دما می تواند این افزایش بارندگی را با افزایش میزان تبخیر و تعرق و افزایش نیاز آبی گیاهان خنثی نماید. از طرف دیگر با توجه به این که بارندگی در فصل زمستان کاهش خواهد یافت، میزان برف باریده شده در منطقه که منبع مهم ذخیره آب های زیرزمینی می باشد، کاهش خواهد یافت.
زبان:
فارسی
صفحات:
151 تا 168
لینک کوتاه:
magiran.com/p1660130 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 990,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
دسترسی سراسری کاربران دانشگاه پیام نور!
اعضای هیئت علمی و دانشجویان دانشگاه پیام نور در سراسر کشور، در صورت ثبت نام با ایمیل دانشگاهی، تا پایان فروردین ماه 1403 به مقالات سایت دسترسی خواهند داشت!
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 50 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!