بافتار جغرافیایی و باستان شناسی دام پروران تمام وقت در زاگرس جنوبی

نویسنده:
چکیده:
ظرفیت های زیست محیطی در زاگرس جنوبی، به تفاوت های بنیادینی در شیوه ها ی تولید جوامع دام پرور و کشاورز تمام وقت موجودیت بخشیده است. این تفاوت ها سبب تحول ساختار های اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جوامع مذکور در مسیرهایی متفاوت با یکدیگر شده است. حاصل این تفاوت ها به وجود آمدن دو بافت سکونت گاهی در زیست محیط و زمین سیماهایی مجزا از هم بوده که جوامعی را با راهبردهای اقتصادی متضاد اما مکمل همدیگر شکل داده است. محوطه های جوامع دام پرور باستانی، به دلیل اسکان موقت، سیالیت در مکان گزینی و همچنین تراکم اندک داده های فرهنگی ماندگار مانند سفال، در بیشتر مواقع محوطه هایی غیر تپه ای هستند که در مناطق کوهستانی، دره های کم عمق و مناطق شیب دار حاشیه دشت ها واقع شده اند. ویژگی های بیان شده سبب می شود جوامع دام پرور باستانی در مطالعات باستان شناسی، اغلب جوامعی نامرئی و غیر ملموس پنداشته شوند. در این پژوهش با تکیه بر روش باستان مردم شناسی شواهدی را از محوطه های گونه نمای جوامع کوچ رو باستانی، که منطبق بر الگوی تحرک و اسکان جوامع کوچ رو معاصر در زاگرس جنوبی (مطالعه موردی: ایل قشقایی، طایفه شش بلوکی) است، معرفی کرده و به ارائه شواهد باستان شناسی برای تبیین مرزهای زیست محیطی و فرهنگی بین جوامع دام پرور و کشاورز پرداخته شود. در نهایت به تجزیه و تحلیل ارتباط موجود بین الگوی نهشته گذاری محوطه های باستانی و ساختار اقتصادی-اجتماعی جوامع یکجانشین و کوچ رو دشت آسپاس در شمال فارس پرداخته می شود.
زبان:
فارسی
در صفحه:
13
لینک کوتاه:
magiran.com/p1666857 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 990,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
دسترسی سراسری کاربران دانشگاه پیام نور!
اعضای هیئت علمی و دانشجویان دانشگاه پیام نور در سراسر کشور، در صورت ثبت نام با ایمیل دانشگاهی، تا پایان فروردین ماه 1403 به مقالات سایت دسترسی خواهند داشت!
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 50 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!