جایگاه پارچه بافی و خیاطی در هنرها و صنایع ایران

چکیده:
پارچه بافی از هنرهای دیرینه ایرانیان است. چنان که می دانیم، صنعت و هنر در اندیشه اسلامی، همواره پیوندی جدایی ناپذیر داشته اند و اثر هنری که محصول کار هنرمند صنعتگر بود، از سویی به زندگی روزمره و از دیگر سو به دین و عالم معنویت اتصال می یافته است. در این میان، بافت پارچه هم یک هنر و هم یک صنعت به شمار می رود؛ هنر از منظر طرح و نقش و زیبایی و صنعت یا حرفه از منظر فن و مهارت بافندگی. خیاطی نیز که پیشه ای وابسته به بافندگی است، در عین اینکه یک مهارت فنی است، می تواند به عنوان یک هنر نیز مورد توجه قرار گیرد. این دو پیشه به دلیل اهمیت پوشش در جوامع متمدن و ازجمله جامعه اسلامی، خود دارای جایگاه جداگانه ای در میان سایر پیشه ها و صنایع و به تبع آن در حکمت هنر اسلامی هستند که بدان، توجه چندانی نشده است. در این مقاله به صنعت بافندگی و خیاطی از دیدگاه نظری آن و با رویکردی توصیفی تحلیلی پرداخته شده و برای روشن شدن زوایای مختلف در این دو پیشه، نظریات عرفانی، فتوت نامه ها، منابع دینی و زمینه های تاریخی و اجتماعی مورد توجه قرار گرفته است.
زبان:
فارسی
در صفحه:
283
لینک کوتاه:
magiran.com/p1708137 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 990,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
دسترسی سراسری کاربران دانشگاه پیام نور!
اعضای هیئت علمی و دانشجویان دانشگاه پیام نور در سراسر کشور، در صورت ثبت نام با ایمیل دانشگاهی، تا پایان فروردین ماه 1403 به مقالات سایت دسترسی خواهند داشت!
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 50 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!