تحلیلی بر عوامل تاثیر گذار در مناسبات صفویان و اشراف حجاز

پیام:
چکیده:
همزمان با حکومت صفویه(حک:907_1148ق.)در ایران، در حرمین شریفین، اشراف (سادات حسنی و حسینی) از سده های پیش امارت داشتند. روابط صفویه با این دو کانون معنوی و امارت اشراف حاکم بر آنها، هم به دلایل مذهبی و هم استقلال نسبی اشراف و نیز به دلیل مساله حج، اجتناب ناپذیر بود. به رغم وجود زمینه ها برای توسعه مناسبات از جمله همسویی مذهبی برخی از خاندان اشراف با صفویه و نیز تلاش صفویان برای توسعه مناسبات، روابط میان آنان چندان گسترده نبود که می توان آن را متاثر از تحولات سیاسی نظامی، تنش و رقابت میان عثمانی و صفویان و سیادت عثمانی بر حرمین دانست. در این جستار مناسبات صفویه با اشراف حاکم بر حجاز و عوامل تاثیر گذار در این عرصه مورد بررسی قرار می گیرد. فرضیه تحقیق حاضر این است که وابستگی اقتصادی اشراف حجاز به دولت عثمانی و قدرتمندی این دولت در مقایسه با صفویه که می توانست به حفظ موجودیت سیاسی و تداوم امارت اشراف بینجامد، سیاست آنان را همسو با عثمانی ساخته بود. هدف این تحقیق که به صورت کتابخانه ای انجام شده، شناسایی عوامل موثر بر روابط سیاسی صفویان با اشراف حاکم بر حجاز و سیر مناسبات آنان با یکدیگر است. ازدیدگاه این مقاله مهمترین عامل خارجی موثر بر روابط آنان، عثمانی بود که ادعای خلافت نیز داشت و مهمترین عامل داخلی برای اشراف، تامین نیازمندی های مادی و بهره مندی از حمایت های دولتهای قدرتمند بود.
زبان:
فارسی
در صفحه:
41
لینک کوتاه:
magiran.com/p1713119 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
دسترسی سراسری کاربران دانشگاه پیام نور!
اعضای هیئت علمی و دانشجویان دانشگاه پیام نور در سراسر کشور، در صورت ثبت نام با ایمیل دانشگاهی، تا پایان فروردین ماه 1403 به مقالات سایت دسترسی خواهند داشت!
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!