بررسی ساختار تفسیر البیان فی الموافقه بین الحدیث و القرآن

چکیده:
یکی از راه های عمده شناخت افکار اندیش مندان و سیر تطور و تحول آن بررسی آثار مکتوب به جامانده از آن هاست. در این میان نخستین نگاشته ها اهمیت به سزایی دارد. علامه طباطبایی که به سبب نوشتن تفسیر سترگ المیزان شهره است، در دهه چهارم حیات شان، تفسیری بنام البیان فی الموافقه بین الحدیث و القرآن نگاشته اند. این اثر، تفسیری ترتیبی از ابتدای قرآن که تا آیه 57 سوره یوسف است. نگارنده با روش توصیفی- تحلیلی به بررسی شکل ساختاری تفسیر پرداخته است. ساختار کلی البیان به ترتیب دارای چهار مشخصه است؛ آوردن دسته آیات، توضیح تفسیری، ذکر روایات تفسیری، شرح و توضیح روایات که ممکن است به تناسب محتوایی آیه این موارد تغییر کند. در ساختار جزئی البیان علامه ضمن ذکر توضیحات مختصر تفسیری متناسب با عدم یا وجود روایت به بیان غرض سوره ها، تفسیر آیات در جایگاه مناسب، بیان شبهات پیرامون آیه، نام گذاری برخی آیات و غیره می پردازد. صاحب البیان در زمینه روایات نیز به صورت ساختارگرا عمل می کند و در این راستا، به ذکر سند به طور کامل نمی پردازد، او تنها از روایات معصومان(ع) استفاده کرده است، پر بسامد ترین کتاب روایی در البیان، کافی و پر کاربردترین تفاسیر روایی تفسیر عیاشی و تفسیر قمی است.
زبان:
فارسی
در صفحه:
169
لینک کوتاه:
magiran.com/p1718940 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 990,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
دسترسی سراسری کاربران دانشگاه پیام نور!
اعضای هیئت علمی و دانشجویان دانشگاه پیام نور در سراسر کشور، در صورت ثبت نام با ایمیل دانشگاهی، تا پایان فروردین ماه 1403 به مقالات سایت دسترسی خواهند داشت!
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 50 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!