هویت گرایی فرهنگی در ادبیات کودک با ورود عناصر بومی در تصویرگری (با تاکید بر آثار پرویز کلانتری)

چکیده:
دهه چهل شمسی یکی از دوره های مهم و تاثیرگذار بر فرهنگ و هنر ایران است. در این دهه روشنفکران، نویسندگان و هنرمندان در محافل خود برای یافتن هویت ملی، مذهبی در آثارشان تلاشی وافر داشتند زیرا به واسطه روشنگری های این دوران ضرورت بازگشت به خویشتن یک نیاز اجتماعی بود. حامیان خصوصی و ناشران کتب کودکان نیز، از تصویرگران می خواستند تا با استفاده از عناصر هویت مدار آثاری همسو با این تقاضا خلق کنند.
در این مقاله به بیان این فرضیه پرداخته می شود که ورود عناصر بومی درتصویرگری کتب کودکان دهه چهل در راستای ضرورت اندیشه هویت گرا ایجاد شد و پرویز کلانتری، بومی گرا ترین تصویرگر این دهه، توانست آثاری از خود به جای گذارد که بیش از نیم قرن بر فرهنگ و هنر جامعه ایرانی تاثیرگذار باشد. پرویز کلانتری با شناخت ویژگی های بومی و بهره گیری از تزئینات،آرایه ها، آرایش چهره ها و پوشش ها به شخصیت سازی هویت مدار پرسناژهای آثارش پرداخت.موفقیت او در تصویرگری هویت مدارش منتج به این امر شد که یادآوری خاطرات قومی و بومی گرای آثارش طی چندین دهه تاثیری ژرف بر تصویرگری ایران داشته باشد.
شیوه پژوهش این مقاله مبتنی بر گردآوری اسناد و منابع کتابخانه ای تحلیلی توصیفی است. و از روش استقرایی در آن استفاده شده است.
زبان:
فارسی
صفحات:
47 تا 58
لینک کوتاه:
magiran.com/p1738529 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 990,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
دسترسی سراسری کاربران دانشگاه پیام نور!
اعضای هیئت علمی و دانشجویان دانشگاه پیام نور در سراسر کشور، در صورت ثبت نام با ایمیل دانشگاهی، تا پایان فروردین ماه 1403 به مقالات سایت دسترسی خواهند داشت!
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 50 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!