نابرابری درآمد و کیفیت محیط زیست: مطالعه موردی ایران

چکیده:
مطالعات اولیه پیرامون منحنی کوزنتس، بر یک مدل ساده (آلودگی تابعی از سطح توسعه) متکی بودند. طبق مطالعات جدید، عوامل دیگری به غیر از درآمد بر میزان آلودگی زیست محیطی اثر دارند. یکی از متغیرهای اقتصادی که در سال های اخیر مورد توجه قرار گرفته، توزیع درآمد است. در این تحقیق در قالب داده های سری زمانی اقتصاد ایران (1357تا 1391) به بررسی تاثیر توزیع درآمد بر میزان انتشار گاز دی اکسید کربن پرداخته شده است. از ضریب جینی مناطق شهری و نسبت درآمد 10درصد ثروتمندترین به 10درصد فقیرترین افراد مناطق شهری به عنوان شاخص نابرابری درآمد استفاده شده است. با توجه به ویژگی های پایایی متغیرها، از روش ARDL برای برآورد معادلات رگرسیونی استفاده شده است. نتایج نشان می دهند که با بهبود توزیع درآمد، میزان انتشار سرانه دی اکسید کربن کاهش می یابد. به عبارتی، بهبود توزیع درآمد ضمن اثرات مثبت اقتصادی و اجتماعی که بسیاری از مطالعات برشمرده اند، باعث بهبود کیفیت محیط زیست خواهد شد. گسترش شهرنشینی و مصرف سرانه انرژی نیز تاثیر مثبت و معنی داری بر انتشار سرانه دی اکسید کربن دارد. همچنین در کوتاه مدت و بلندمدت درآمد سرانه هیچ تاثیری بر انتشار سرانه گاز CO2 در کشور ندارد.
زبان:
فارسی
صفحات:
59 تا 79
لینک کوتاه:
magiran.com/p1739926 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
دسترسی سراسری کاربران دانشگاه پیام نور!
اعضای هیئت علمی و دانشجویان دانشگاه پیام نور در سراسر کشور، در صورت ثبت نام با ایمیل دانشگاهی، تا پایان فروردین ماه 1403 به مقالات سایت دسترسی خواهند داشت!
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!