دشت مهران در دوران شهرنشینی قدیم

چکیده:
همزمان با اواخر هزاره چهارم ق.م. و با ورود به دوران شهرنشینی قدیم، تفاوت های منطقه ای بیشتر نمایان شده و برای اولین بار سنت های فرهنگی ایران و بین النهرین که هردو نشانه هایی از وجود دوره ی پیش در آن ها دیده می شود، به صورت مجزا مسیر تکاملی شان را طی می کنند. دشت مهران به واسطه ی موقعیت جغرافیایی خود که بین دو کانون تکوین شهرنشینی باستان واقع شده است، به طور حتم نقش مهمی را برهمکنش ها و تعاملات جنوب غربی ایران و بین النهرین ایفا می کرده است. براساس یافته های زیستگاهی، می توان دشت مهران را در این دوره تابعی از تغییرات زیستگاهی و جمعیتی بین النهرین به حساب آورد. مقاله پیش رو با هدف روشن ساختن چگونگی الگوی زیستگاهی محوطه های دوره ی مورد بحث برآن است تا وجوه تشابه و افتراق این الگوها را با مناطق همجوار تبیین کرده و از این رهگذر، راه برای تحلیل و بررسی نخستین کشمکش های سیاسی در مناطق پست جنوب غربی ایران و بین النهرین هموار گردد. براساس دانسته هایمان دشت های مهران و دهلران دارای الگوی زیستگاهی دائمی و پایدارتر از شوشان بوده اند که در راستای تجارت گسترده با بین النهرین تخصص یافته بودند. به طور کلی، 8 زیستگاه دشت مهران شواهد مرتبط با این بازه ی زمانی را دارا هستند که عبارتند از: چغاآهوان، چغا بویچگ، چیاگپ، بهرام آباد، منصورآباد، زروش، شمه ور، و چم پاپی؛ از این تعداد 3 محوطه از دوره های پیش و 5 محوطه برای اولین بار برپا شده اند. نکته ی جالب توجه در مورد محوطه های تازه تاسیس، این است که همگی در حاشیه ی دشت و در جاهایی که هیچ زیستگاهی از دوره های پیش به چشم نمی خورد، ایجاد شده اند. طی این دوره، 3 رتبه ی زیستگاهی با کارکردهای مختلف دیده می شود؛ چغاآهوان در مرکزیت دشت، تنها مرکز شهری است که از دوره ی پیش مرکزی بزرگ بود و طی این دوره به شهر گسترش می یابد. این زیستگاه از حدود 10 هکتار دوره ی پیش، به بیش از 20 هکتار گسترش می یابد. دیگر مرکز بزرگ دشت، چغابویچگ است که مرکزی بزرگ است و از حدود 5 هکتار دوره ی پیش، به حدود 8 هکتار گسترده می شود. دیگر زیستگاه های دوران شهرنشینی قدیم، روستاهایی کوچک اند که در جای جای دشت دیده می شوند.
زبان:
فارسی
صفحات:
99 تا 116
لینک کوتاه:
magiran.com/p1743491 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
دسترسی سراسری کاربران دانشگاه پیام نور!
اعضای هیئت علمی و دانشجویان دانشگاه پیام نور در سراسر کشور، در صورت ثبت نام با ایمیل دانشگاهی، تا پایان فروردین ماه 1403 به مقالات سایت دسترسی خواهند داشت!
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!