شناخت، بازخوانی و مدل سازی بخشی از معماری هزاره ی سوم ق.م. ایران براساس نقش مایه های سنگ صابونی

نویسنده:
چکیده:
در هزاره ی سوم ق.م. با پدیده پیشرفته شهر و شهرنشینی در شرق باستان مواجه می گردیم. شهرها با بخش های اصلی فضاهای دیوانی، آیینی و صنعتی/ تجاری، به عنوان یکی از شاخصه های معماری این مرحله در حوزه های فرهنگی مختلف ایران نیز شناخته شده اند. مهم ترین بخش در خصوص شناخت، معرفی و بازخوانی معماری بزرگ و یادمانی این دوره در هزاره ی سوم ق.م. یافته های فضاهای آزاد شده در کاوش های باستان شناسی است. بخش دیگر می تواند براساس نقش مایه های ظروف سنگ صابونی که از کاوش های علمی و کنترل نشده به دست آمده اند، بازسازی و معرفی شوند. در این پژوهش، مهم ترین هدف از بررسی اشیای سنگ صابونی برمبنای نقوش حکاکی شده بر روی آن ها، شناخت و بازسازی فضاهای ارگ و معماری آیینی به عنوان شاخص های معماری بزرگ یادمانی این دوره ی زمانی است. پژوهش پیش رو با روش توصیفی تحلیلی در پی پاسخ به برخی پرسش هایی است که عبارتند از: چه نشانه های مفهومی معماری که در زبان شناسی شناخته شده اند، می توان بر روی ظروف سنگ صابونی یافت؛ چه نقش های حکاکی یا نقر شده، بر روی ظروف سنگ صابونی به عنوان نشانه های آیینی و عناصر معماری بزرگ قابل شناسایی هستند؛ این نقوش با معماری های به دست آمده از کاوش های این دوره تطابق دارند؟ بر این پایه، هدف این پژوهش بازسازی بخشی از معماری بزرگ ایران باستان براساس تطابق نقش مایه ها با معماری های بزرگ در هزاره ی سوم ق.م. است. این پژوهش نشان می دهد، که نقوش حکاکی شده بر روی ظروف سنگ صابونی می توانند دال بر نماد، نشانه ها و شاخص های معماری به مانند چهارچوب های در، عناصر پوشاننده، تیرکش و نشان های آیینی طبقه بندی گردند، همان گونه که مدل بازسازی شده از معماری بازخوانی شده، نگاه هنرمندانه ی آن زمان را درباره ی فضای معماری پیشرفته به خوبی نشان می دهد.
زبان:
فارسی
صفحات:
83 تا 98
لینک کوتاه:
magiran.com/p1743492 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
دسترسی سراسری کاربران دانشگاه پیام نور!
اعضای هیئت علمی و دانشجویان دانشگاه پیام نور در سراسر کشور، در صورت ثبت نام با ایمیل دانشگاهی، تا پایان فروردین ماه 1403 به مقالات سایت دسترسی خواهند داشت!
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!