کاربرد شاخص TCI و مدل SWOT در توسعه گردشگری دریاچه ارومیه

چکیده:
زمینه و هدف
گردشگری و اقتصاد گردشگری، در حال تبدیل شدن به یکی از ارکان اصلی اقتصاد تجاری جهان است. دریاچه ارومیه به علت داشتن چشم انداز طبیعی یکی از عوامل مهم جذب گردشگران داخلی و خارجی در منطقه است که با برنامه ریزی اصولی و مناسب و شناسایی مزیت ها و محدودیت ها نقش موثری در توسعه این مناطق و در نتیجه توسعه ملی بر عهده داشته است.
روش بررسی
در این پژوهش، ابتدا با استفاده از شاخص (TCI) ارزیابی اقلیم گردشگری بررسی شد. در این شاخص از پارامترهای میانگین حداکثر دمای روزانه، حداقل رطوبت نسبی، میانگین رطوبت نسبی، بارش، ساعات آفتابی و سرعت باد از ایستگاه های سینوپتیک اطراف دریاچه ارومیه که دارای آمار مشترک 20 ساله (2010-1990) بودند. محاسبه و سپس نتایج حاصله به محیط GIS وارد شد و با استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی، پهنه بندی اقلیم گردشگری دریاچه ارومیه در ماه های مختلف به عمل آمد. سپس با استفاده از روش پیمایش و مطالعات میدانی، تعیین نقاط قوت، ضعف، فرصت ها و تهدیدها به شیوه SWOT انجام شد.
یافته ها
نتایج حاصل از شاخص TCI نشان می دهد که ماه های تیر و مرداد برای گردشگری ایده آل، ماه های خرداد، اردیبهشت، شهریور، فروردین، مهر و اسفند برای گردشگری بسیار خوب تا عالی و ماه های آبان، آذر، دی و بهمن برای گردشگری در مرز بحرانی تا خوب می باشد. نتایج تجزیه و تحلیل مدل SWOT نشان می دهد که تعداد 17 نقطه قوت داخلی در برابر 15 نقطه ضعف و تعداد 19 فرصت در برابر 17 تهدید شناسایی شده است.
نتیجه گیری
بنابراین منطقه مورد مطالعه دارای پتانسیل بالای جذب گردشگری است ولی آستانه آسیب پذیری منطقه به علت کاهش آب دریاچه که در صورت تداوم آن سبب کاهش شدید گردشگران خواهد شد نیازمند بازنگری و ارایه سیاست مناسب برای رفع محدودیت ها و استفاده از مزیت های نسبی موجود منطقه می باشد.
زبان:
فارسی
صفحات:
29 تا 43
لینک کوتاه:
magiran.com/p1743809 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 990,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
دسترسی سراسری کاربران دانشگاه پیام نور!
اعضای هیئت علمی و دانشجویان دانشگاه پیام نور در سراسر کشور، در صورت ثبت نام با ایمیل دانشگاهی، تا پایان فروردین ماه 1403 به مقالات سایت دسترسی خواهند داشت!
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 50 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!