بررسی تبیین سریان ادراک در هستی با توجه به حیثیت تجردی مادیات در حکمت متعالیه

پیام:
چکیده:
بیشتر فیلسوفان در طول تاریخ نه تنها نتوانسته اند شعور همگانی موجودات را به لحاظ فلسفی به اثبات برسانند، بلکه بر اساس برخی ادله، شعور مادیات را انکار کرده اند. حکمت متعالیه در مقام ارائه تبیینی فلسفی از این آموزه دینی گام هایی ارزنده برداشته و صدرالمتالهین و تابعان حکمت متعالیه در مقام تبیین عقلی و استدلال بر آن برآمده اند. در این مقاله با به کارگیری روش توصیفی تحلیلی و با رویکردی تطبیقی و انتقادی، تبیین سریان ادراک در مادیات با توجه به حیثیت تجردی آنها بررسی شده است. یافته های پژوهش حاضر حاکی از آن است که هرچند صدرالمتالهین و بسیاری از اندیشمندان، تبیین یادشده را پذیرفته و آن را به عنوان یکی از راه های جمع بین اعتقاد به شعور همگانی موجودات بر اساس دلیل مساوقت از یک سو و پذیرش ادله تجرد علم از سوی دیگر مطرح کرده اند، درستی آن کانون تردید است. البته به اعتقاد نویسنده، هرچند نمی توان با این دلیل به اثبات شعور همگانی موجودات پرداخت، با استناد به آیات و روایاتی که به دلالت مطابقی و یا التزامی بر سریان ادراک در موجودات دلالت دارند می توان به این نتیجه دست یافت که هر موجودی از جمله مادیات از آن جهت که مادی هستند بهره ای از علم دارد.
زبان:
فارسی
در صفحه:
49
لینک کوتاه:
magiran.com/p1747878 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
دسترسی سراسری کاربران دانشگاه پیام نور!
اعضای هیئت علمی و دانشجویان دانشگاه پیام نور در سراسر کشور، در صورت ثبت نام با ایمیل دانشگاهی، تا پایان فروردین ماه 1403 به مقالات سایت دسترسی خواهند داشت!
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!