تحلیل سیاست خارجی ستیزه جویانه عربستان سعودی مقابل ج.ا.ایران در چارچوب نظریه واقع گرایی تهاجمی

پیام:
چکیده:
این پژوهش با توجه به اهمیت رویکردهای حاکم بر سیاست خارجی عربستان سعودی در قبال سیاست و منافع منطقه ای ج.ا.ایران، بر آن است تا از دیدگاه «واقع گرایی تهاجمی» به تحلیل علل یا عوامل دخیل در سیاست خارجی جدید عربستان سعودی در قبال سیاست ها و منافع منطقه ای ج.ا.ایران بپردازد. در همین راستا ابتدا تلاش گردیده زمینه های ژئوپلیتیکی تعارض دو کشور در ساختار قدرت منطقه ای در حوزه های ژئواستراتژیک، ژئواکونومیک و ژئوکالچر مورد بررسی و ارزیابی قرار گیرد. از دیدگاه این تحقیق (که فرضیات آن به صورت میدانی و با استفاده از روش آماری از تعداد 45 نفر از استادان دانشگاه و پژوهشگران مرتبط با موضوع در رشته های روابط بین الملل، علوم سیاسی، جغرافیای سیاسی، مطالعات منطقه ای و مدیریت راهبردی مورد ارزیابی قرار گرفته)، زمینه های ژئوپلیتیکی تعارض عربستان سعودی با ج.ا.ایران: 1. راهبردی (رقابت بر سر حوزه نفود و هم پیمان منطقه ای در حوزه های هلال خصیب، خلیج فارس و منطقه خلیج عدن و دریای سرخ) (اولویت اول)؛ 2. ژئوکالچری (اختلافات قومی مذهبی: عربی - ایرانی، شیعه - سنی)، (اولویت دوم) و 3. ژئواکونومیکی (بازار جهانی نفت و سازمان اوپک)، (اولویت سوم) می باشند و دلیل روی آوردن عربستان سعودی به سیاست خارجی ستیزهجویانه در مقابل ج.ا.ایران را باید در عواملی مانند: 1. هرج و مرج منطقه ای؛ 2. عدم اطمینان در مورد نیتها و مقاصد رقیب منطقه ای عربستان (یعنی ج.ا.ایران، در مباحث برنامه هسته ای و سیاست های منطقه ای) و 3. برآورد مثبت حاکمان این کشور از توانمندی های خود (قدرت و پشتوانه اقتصادی، تجهیزات و توانمندی های نظامی و توانایی سیاسی برای ائتلاف سازی)، برای مقابله با ج.ا.ایران جستجو نمود.
زبان:
فارسی
در صفحه:
171
لینک کوتاه:
magiran.com/p1753124 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
دسترسی سراسری کاربران دانشگاه پیام نور!
اعضای هیئت علمی و دانشجویان دانشگاه پیام نور در سراسر کشور، در صورت ثبت نام با ایمیل دانشگاهی، تا پایان فروردین ماه 1403 به مقالات سایت دسترسی خواهند داشت!
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!