بررسی کهن الگویی زمان در شعر حافظ

چکیده:
هدف از پژوهش حاضر دریافت ابعاد و شیوه های ظهور مقوله زمان از دیدگاه کهن الگویی در دیوان حافظ است. زمان، مفهومی گسترده، عمیق و تا حدود بسیار زیادی ناشناخته و کهن است که از آغاز آفرینش، ذهن بشر را به خود مشغول کرده و در فرهنگ ایران و جهان سابقه ای بسیار طولانی دارد؛ به گونه ای که گاه در برخی باورهای کهن، زمان را یکی از خدایان یا حتی خدای خدایان می دانسته اند. ازل، ابد، نامیرایی، جاودانگی، عهد الست، بهشت، چرخ، دایره و... از مفاهیم مرتبط با زمان اند. این مفاهیم، میراث هزاران ساله ارواح و اذهان پداران و مادرانمان هستند که نسل به نسل در ناخودآگاه عمیق بشری حفظ شده اند و ما را به سرآغاز هستی پیوند می دهند. شعر حافظ، گنجینه ای پربار از کهن الگوهای زمانی را در خود جای داده است، که شناخت و شناساساندن آنها، دریچه تازه ای به دنیای پررمزوراز شعر او می گشاید. حافظ در اشعار خود با غوطه وری در زمان، از انواع آن سخن به میان آورده است. در این پژوهش برآنیم تا نمود کهن الگویی زمان را در دیوان او بررسی و آشکار کنیم که این کهن الگو چگونه، تا چه حد و در چه قالب ها و مفاهیمی در شعر او نمایان شده است.
زبان:
فارسی
صفحات:
43 تا 60
لینک کوتاه:
magiran.com/p1763820 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 990,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
دسترسی سراسری کاربران دانشگاه پیام نور!
اعضای هیئت علمی و دانشجویان دانشگاه پیام نور در سراسر کشور، در صورت ثبت نام با ایمیل دانشگاهی، تا پایان فروردین ماه 1403 به مقالات سایت دسترسی خواهند داشت!
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 50 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!