نقش قاعده فقهی عدالت در حوزه عدالت اجتماعی

نویسنده:
چکیده:
قواعد فقه سیاسی در عرصه های مختلف حکومت اعم از مبانی و زیرساخت ها، ساختارها، سیاست های کلی و حتی قوانین و سیاست های جزئی نقش آفرین می باشد و حکومت موظف است که در تنظیم روابط، مناسبات و خط مشی های خود با مردم و حکومت های دیگر این قواعد را مبنای خود قرار دهد. یکی از مهم ترین قواعد فقهی در عرصه ی سیاست قاعده ی عدالت است که بیش از آنکه در حوزه های اجتماعی موردتوجه قرار بگیرد، به مسائل فردی و احکام عبادی محدود گردیده است حال آنکه حکومت اسلامی موظف به برقراری عدالت در جامعه بوده و طبعا این قاعده ی کاربردی، نقش به سزایی را در بسط عدالت در جوامع اسلامی می تواند داشته باشد. سوال اصلی پژوهش این است که علی رغم تقلیل قاعده ی فقهی عدالت به موضوعات فردی و احکام عبادی، امکان کاربست این قاعده در کدام حوزه های عدالت اجتماعی وجود دارد؟ ادله ی فراوانی برای اثبات قاعده ی فقهی عدالت می توان از منابع اصلی (کتاب، سنت، اجماع، عقل) بیان کرد که نشان از پراهمیت بودن این موضوع در دین اسلام خصوصا در سیاست ورزی و حکومت داری است به طوری که اگر عدالت اجتماعی به سه زیرشاخه ی عدالت اداری، عدالت اقتصادی و عدالت قضایی تقسیم گردد برای هر شاخه از آن می توان بایدها و نبایدهای فراوانی را استنباط کرد که البته مورداستفاده ی فقهای گذشته نیز بوده و مصادیق فراوانی را می توان برای آن ذکر کرد. درمجموع پژوهشگر با استفاده از روش «تفسیر روشی متن محور»، به دنبال تبیین قاعده ی فقهی عدالت در عرصه ی اجتماعی و سپس تطبیق آن در سه شاخه ی اداری، اقتصادی و قضایی بوده است.
زبان:
فارسی
در صفحه:
7
لینک کوتاه:
magiran.com/p1764141 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
دسترسی سراسری کاربران دانشگاه پیام نور!
اعضای هیئت علمی و دانشجویان دانشگاه پیام نور در سراسر کشور، در صورت ثبت نام با ایمیل دانشگاهی، تا پایان فروردین ماه 1403 به مقالات سایت دسترسی خواهند داشت!
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!