کنش دموکراتیک جنبش های اسلامی در ترکیه با تاکید بر طریقت های عرفانی

نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
تقابل و تعامل دین و دولت در ترکیه، برآیندهای خاص جامعه شناختی داشته که ازیک سو مدلول پدیده های سیاسی در گذشته و ازدیگرسو، دلیل مناسبات سیاسی – اجتماعی در آینده بوده است. ترکیه اگرچه چندبار کودتای نظامی را تجربه کرد، به نظرمی رسد که نسبت به دیگر کشورهای اسلامی خاورمیانه، دموکراسی ای کارآمد تر و جاافتاده تر داشته باشد؛ دموکراسی در این کشور (اگر نگوییم نهادینه شده است) در حال نهادینه شدن است. سنت دموکراتیک در این کشور با دیگر کشورهای اسلامی خاورمیانه (به جز ایران) قابل قیاس نیست.
این پژوهش درپی پاسخ گویی به این پرسش است که «چرا جریان ها و جنبش های اسلامی در ترکیه به کنش های خشونت بار رونیاورده اند یا به مانند دیگر کشورهای منطقه، ترکیه، دستخوش تحولات خشونت بار از این سنخ نبوده است؟ به عبارت دیگر چرا برای جنبش های اسلامی در ترکیه، مبارزه در رژیم، نسبت به مبارزه با رژیم اولویت داشته است؟»؛ نگارندگان بر این باور هسنند که برای پاسخ گویی به پرسش بالا می توان از دو دسته عوامل «زیربنایی و روبنایی» نام برد: درباره عوامل زیربنایی، می توان به فرهنگ سیاسی مردم ترکیه به عنوان عامل تعیین کننده نوع مشارکت سیاسی، طریقت های عرفانی و تاثیر آنها بر انسان شناسی و خداشناسی شهروندان ترکیه و همچنین غیرسیاسی بودن این طریقت ها، اشاره کرد؛ ازجمله عوامل روبنایی نیز می توان، توان بالای رژیم سکولار در سرکوب مخالفان مسلح، ایجاد نظام چندحزبی، انتخابات آزاد و رشد اقتصادی را برشمرد
زبان:
فارسی
صفحات:
53 تا 76
لینک کوتاه:
magiran.com/p1784107 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
دسترسی سراسری کاربران دانشگاه پیام نور!
اعضای هیئت علمی و دانشجویان دانشگاه پیام نور در سراسر کشور، در صورت ثبت نام با ایمیل دانشگاهی، تا پایان فروردین ماه 1403 به مقالات سایت دسترسی خواهند داشت!
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!