بررسی تاثیر شدت های چرایی مختلف دام بر برخی شاخص های کمی و کیفی گیاهی (مطالعه موردی: مرتع چقاکدو در استان کرمانشاه)

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
اعمال مدیریت صحیح و کارآمد اکوسیستم های مرتعی مستلزم داشتن اطلاعات کافی از میزان شدت چرا و تاثیر آن بر ویژگی های مختلف گونه های گیاهی موجود در مراتع است. این مطالعه به منظور مقایسه سه نوع مدیریت قرق، چرای متوسط و چرای شدید در مرتع قشلاقی چقاکدو انجام شد. نمونه برداری به روش سیستماتیک- تصادفی در هر رویشگاه چرایی انجام شد. در هر رویشگاه چرایی سه ترانسکت 100 متری بطور تصادفی مستقر و در طول هر ترانسکت، 10 پلات یک متر مربعی با فاصله 10 متر از هم قرار داده شدند. ویژگی های مورد بررسی شامل تولید، درصد پوشش، فرم های رویشی (گندمیان، پهن برگان و بوته ای ها)، شکل های زیستی (کاموفیت ها، همی کریپتوفیت ها، تروفیت ها و کریپتوفیت ها)، خوشخوراکی گونه ها (کلاس I (خوشخوراک)، کلاس II (مطلوب) و کلاس III (غیرخوشخوراک))، شاخص های غنا (مارگالف و منهنیک) و تنوع (شانون- وینر و سیمپسون) بود. تجزیه داده ها در محیط SPSS20 انجام شد. مقایسه ویژگی های ترکیب گیاهی و شاخص های تنوع و غنا بین رویشگاه های با شدت های چرایی مختلف توسط آزمون دانکن صورت پذیرفت. نتایج حاصل از محاسبه شاخص های تنوع و غنا نشان داد که مقدار عددی این شاخص ها در رویشگاه قرق بیشترین مقدار و در رویشگاه با چرای شدید کمترین مقدار را دارد. آزمون آماری دانکن نیز معنی دار بودن اختلاف بین این سه رویشگاه را از لحاظ تفاوت در میزان تنوع در سطح آماری یک درصد به اثبات رساند. ویژگی های رویشگاه قرق شامل؛ همی کریپتوفیت ها و کریپتوفیت ها، گیاهان کلاس I، گندمیان چندساله و فورب ها است. همچنین ویژگی های رویشگاه چرای متوسط شامل؛ وفور گیاهان کلاس II بود و ویژگی های رویشگاه چرای شدید نیز شامل؛ گندمیان یکساله، تروفیت ها، بوته ای ها و گیاهان کلاس III بود. به طور کلی چرای شدید دام باعث کاهش غنا و تنوع گونه ای شده است، بنابراین به دلیل تاثیر منفی بر پایداری اکوسیستم، توجه مدیران مرتع را می طلبد.
زبان:
فارسی
صفحات:
177 تا 190
لینک کوتاه:
magiran.com/p1830282 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 990,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
دسترسی سراسری کاربران دانشگاه پیام نور!
اعضای هیئت علمی و دانشجویان دانشگاه پیام نور در سراسر کشور، در صورت ثبت نام با ایمیل دانشگاهی، تا پایان فروردین ماه 1403 به مقالات سایت دسترسی خواهند داشت!
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 50 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!