مواد غذایی تراریخته و حقوق شهروندی

چکیده:
حق برخورداری از آزادی انتخاب مواد غذایی و نوع آن ها از جمله حقوق اساسی ابناء بشر محسوب می شود که سلب کردنی نیست. براساس پیش بینی سازمان فائو تامین امنیت غذایی در سال 2050 مستلزم افزایش 70 درصدی تولید غذا در جهان و افزایش 100 درصدی تولید غذا درکشورهای درحال توسعه است. که به منظور جلوگیری از چالش کمبود غذا و تامین امنیت غذایی، استفاده از روش های مهندسی ژنتیک و فناوری های نوین مواد غذایی لازم و ضروری است اما در سال های اخیر مسئله تولید و عرضه محصولات اصلاح شده ژنتیکی به یکی از پرمناقشه ترین مسائل حقوق شهروندی بدل شده است. از یک سو تبعات عدم برچسب گذاری بر حقوق بنیادین بشری ازجمله «حق دانستن» و به تبع آن حق انتخاب آگاهانه و اطلاع کافی و دقیق شهروندان از ویژگی های مواد غذایی تراریخته لازم و اساسی است و از سوی دیگر بحث تبعات برچسب گذاری محصولات غذایی دستکاری شده ژنتیکی بر تجارت و بازاریابی این محصولات مطرح گردید.
در میان مسلمانان کمترین مخالفت با بیوتکنولوژی کشاورزی و دستکاری ژنتیکی وجود دارد. چراکه باوجود اصولی چون اباحه در فقه اسلامی، حکم به حرمت و عدم جواز نیاز به دلیل منع در آموزه های اسلامی دارد. به علاوه دین اسلام از حامیان توسعه و پیشرفت علوم تلقی شده و از دیدگاه این دین جستجوی دانش و علوم به طور عام امری پسندیده تلقی میشود. در این نوشتار تلاش می شود، چالش های اخلاقی و حقوقی مرتبط با حقوق شهروندی و رویکرد مذهب تشیع در خصوص مواد غذایی تراریخته، تبیین و تحلیل شود.
زبان:
فارسی
در صفحه:
279
لینک کوتاه:
magiran.com/p1834011 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
دسترسی سراسری کاربران دانشگاه پیام نور!
اعضای هیئت علمی و دانشجویان دانشگاه پیام نور در سراسر کشور، در صورت ثبت نام با ایمیل دانشگاهی، تا پایان فروردین ماه 1403 به مقالات سایت دسترسی خواهند داشت!
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!