تذکره نویس تاریخ نگار: بازشناسی اندیشه تاریخ نگاری آذربیگدلی

نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
تاریخ نگاری و تاریخ نگری مورخان ایرانی در عصر زندیه به عنوان یکی از حلقه ها و ادوار تاریخ نگاری شایسته مداقه و بررسی است. آذر بیگدلی از نویسندگان پرکار ایرانی سده دوازدهم محسوب می شود. در ادبیات تاریخی از وی به عنوان شاعر و تذکره نویس یاد می شود؛ اما یکی از جنبه های زندگی علمی وی توجه و عنایت او به تاریخ است که حاصل آن نوشته تاریخی کم نظیری است که وی در ضمن اثر ادبی خود گنجانده است؛ بنابراین، هدف اساسی این پژوهش بازکاوی اندیشه تاریخ نگاری آذر بیگدلی است. آذر بیگدلی نه تنها از مورخان سده دوازدهم ایران به شمار می رود، بلکه نقش موثری در تداوم و تحول تاریخ نگاری عصر زندیه داشته است؛ به گونه ای که وی از یک جهت از مورخانی همچون استرآبادی و غفاری کاشانی الگوبرداری کرده و از جهت دیگر، وی از پیشروان نهضت بازگشت ادبی و گرایش به نثر ساده در تاریخ نویسی است و تاثیری که سبک نگارش وی بر نثرنویسان بعدی، به ویژه در دوره قاجار داشت، نباید نادیده گرفته شود. کوشش وی در بیان رویداد های تاریخی با نثری ساده و روان بعدها در دوره قاجار سرمشق مورخانی همچون دنبلی و خاوری قرار گرفت. ظهور و گسترش جنبه های اجتماعی و اقتصادی و رویکرد علی و انتقادی و واقعیت گرایی و رعایت انصاف و بی طرفی در گزارش تاریخ نیز از دستاوردهای تاریخ نگاری وی به شمار می رود.
زبان:
فارسی
صفحات:
1 تا 16
لینک کوتاه:
magiran.com/p1860347 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 990,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
دسترسی سراسری کاربران دانشگاه پیام نور!
اعضای هیئت علمی و دانشجویان دانشگاه پیام نور در سراسر کشور، در صورت ثبت نام با ایمیل دانشگاهی، تا پایان فروردین ماه 1403 به مقالات سایت دسترسی خواهند داشت!
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 50 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!