جایگاه گزاره های ارزشی در قیاس و چالش های آن

پیام:
چکیده:
تبیین «جایگاه گزاره های ارزشی در قیاس، از جهت استدلال پذیری آنها» به دلیل آثار ارزشمند آن در سرنوشت بشر، همواره از اهمیت بسیاری برخوردار بوده است.
برخی از اندیشمندان این گزاره ها را استدلال پذیر می دانند و برخی نیز باور به استدلال پذیری آنها ندارند. برای پی بردن به دیدگاه درست، باید محتوا و خاستگاه مفردات گزاره های ارزشی و ارتباط میان این مفردات بررسی شود؛ سپس به واکاوی درباره انشایی یا اخباری بودن خود این گزاره ها بپردازیم.
برخی از مفردات این گزاره ها، مفاهیم فلسفی و برخی دیگر، از مفاهیم اعتباری مبتنی بر واقعیات هستند. بنابراین، اگر محمول در گزاره های اخباری، حقیقی باشد، این گزاره ها جزو «صناعه البرهان» به شمار می آیند؛ زیرا ارتباط میان موضوع و محمول در این گزاره ها واقعی خواهد بود؛ خواه موضوع از مفاهیم حقیقی باشد و یا اعتباری. و چنانچه محمول گزاره های اخباری، اعتباری باشد، این گزاره ها جزو «صناعه الشعر» شمرده می شوند؛ زیرا ارتباط میان موضوع و محمول در آن گزاره ها، اعتباری خواهد بود؛ خواه موضوع، اعتباری باشد، خواه حقیقی. اما در جملات انشایی، ارتباط حقیقی میان موضوع و محمول وجود ندارد.
زبان:
فارسی
در صفحه:
99
لینک کوتاه:
magiran.com/p1875587 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 990,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
دسترسی سراسری کاربران دانشگاه پیام نور!
اعضای هیئت علمی و دانشجویان دانشگاه پیام نور در سراسر کشور، در صورت ثبت نام با ایمیل دانشگاهی، تا پایان فروردین ماه 1403 به مقالات سایت دسترسی خواهند داشت!
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 50 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!