بررسی ارتباط بین کیفیت خواب قبل از جراحی و شدت سردرد بعد از بی حسی نخاعی در اعمال جراحی سزارین در بیمارستان امام سجاد(ع) یاسوج

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
زمینه و هدف
اختلال خواب یکی از عمده شکایت های مراجعه کنندگان به کلینیک های بالینی است. مطالعه های تجربی و مقطعی وجود یک ارتباط دوسویه بین درد و خواب را نشان داده اند. بررسی ها نشان می دهد یک خواب نامناسب می تواند منجر به تشدید دردها شود و درد می تواند در کیفیت و تداوم خواب اختلال ایجاد کند. این مطالعه با هدف تعیین ارتباط بین نمره کیفیت خواب قبل از عمل جراحی بر شدت سردرد پس از بی حسی نخاعی انجام شد.
روش بررسی
این مطالعه از نوع مقطعی (توصیفی تحلیلی) است. در این مطالعه 90 زن باردار کاندید انجام سزارین اختیاری با روش بی حسی نخاعی، به صورت تصادفی، آگاهانه و پس از اخذ رضایت کتبی انتخاب شدند. کیفیت خواب یک ماه قبل از زایمان بیماران از طریق پرسش نامه خواب پتزبورگ سنجیده شد و نمره شدت سردرد اسپاینال بیماران در 48 ساعت بعد از بی حسی نخاعی و هفت روز بعد از آن از طریق مقیاس عددی درد مورد ارزیابی قرار گرفت. داده ها با استفاده از آزمون های آماری توصیفی، ضریب همبستگی اسپیرمن، میانگین و انحراف معیار تجزیه و تحلیل شدند.
یافته ها
میانگین و انحراف معیار سن 90 فرد شرکت کننده در مطالعه 56/5±8/29 بوده است، میانگین و انحراف معیار نمره کیفیت خواب 01/2±13/12 بوده است. در 48 ساعت بعد از بی حسی اسپاینال، 24 نفر (7/26 درصد) از شرکت کنندگان درجاتی از سردرد را گزارش نمودند. در روز هفتم بعد از بی حسی اسپاینال 27 نفر (30 درصد) شرکت کنندگان درجاتی از سردرد را گزارش کردند. ارتباط معنی داری بین نمره کیفیت خواب و شدت سردرد 48 ساعت بعد از بی حسی اسپاینال وجود داشت (039/0=p). ارتباط معنی داری بین نمره کیفیت خواب و شدت سردرد 7 روز بعد از بی حسی نخاعی وجود نداشت (59/0=p). بین شدت سردرد 48 ساعت بعد از بی حسی نخاعی و شدت سردرد 7 روز بعد از آن ارتباط معنی داری وجود داشت (0001/0=p). بین نمره کیفیت خواب و سن ارتباط معنی داری وجود نداشت. بین سن و شدت سردرد 48 ساعت بعد از بی حسی ارتباط معنی داری وجود نداشت.
نتیجه گیری
ارتباط بین کیفیت خواب و سردرد اسپاینال نشان داد که این ارتباط احتمالا به دلیل نقش خواب و اختلالات آن بر روی سیستم های نوروترانسمیتری خواب و از طریق اثرگذاری غیر مستقیم بر سیستم های دوپامینرژیک و اپیوییدرژیک، سروتونینرژیک و ملاتونین می باشد.
زبان:
فارسی
صفحات:
390 تا 400
لینک کوتاه:
magiran.com/p1890270 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
دسترسی سراسری کاربران دانشگاه پیام نور!
اعضای هیئت علمی و دانشجویان دانشگاه پیام نور در سراسر کشور، در صورت ثبت نام با ایمیل دانشگاهی، تا پایان فروردین ماه 1403 به مقالات سایت دسترسی خواهند داشت!
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!