نمود فعل در زبان لری و گونه های آن

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
در پژوهش حاضر، به بررسی نظام نمودی در سه گونه مختلف زبان لری پرداخته شده است و شباهت ها و تفاوت های آنها مورد بررسی قرار گرفته است. در این مقاله، افزون بر به دست دادن طبقه بندی از نظام نمودی لری و گوناگونی های موجود در گونه های مختلف این زبان، تفاوت های آن با زبان فارسی نیز نشان داده شده است. گونه های لری با وجود شباهت های بسیاری که به زبان فارسی دارند، ویژگی های متفاوتی نیز دارند که آنها را از فارسی متمایز می کند. در نوشتار حاضر ، با استفاده از نظریه هیوسن و بوبنیک (1997) ، نظام نمودی سه گانه نمود، شامل متکامل، نامتکامل و کامل در زبان لری نشان داده شده است. تفاوت اصلی صورت های نمودی لری و فارسی، در ساخت کامل لری است که در آن، ضمیر شخصی بی درنگ پس از ستاک و پیش از صورت دستوری شده فعل معین «بودن» ، می آید. این ویژگی، به نظر می رسد بازمانده ای از نظام کنایی در زبان های ایرانی غربی باشد. از همین روست که می توان لری را در میانه طیف زبانی فارسی و کردی در زبان های ایرانی غربی دانست؛ افزون بر این، در صورت نمود استمراری لهجه های مختلف این زبان، تفاوت هایی به چشم می خورد. با اینکه این تفاوت ها را می توان در مواردی ناشی از ویژگی های خاص هر گونه دانست، ولی در مواردی نیز این تفاوت ها در نتیجه برخورد زبان ها و تاثیر زبان فارسی بر آنها پیش آمده است. در گویش خرم آبادی، نمود استمراری مانند فارسی با صورت فعل معین «داشتن» به کار می رود، در حالی که در گویش بختیاری و بالاگریوه ای، این صورت متداول نیست. این تنوع، ناشی از انتقال یک نشانه دستوری، از زبانی به زبان دیگر است که تاثیر زبان فارسی را بر روی گویش های مختلف زبان لری نشان می دهد.
زبان:
فارسی
صفحات:
93 تا 110
لینک کوتاه:
magiran.com/p1891342 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
دسترسی سراسری کاربران دانشگاه پیام نور!
اعضای هیئت علمی و دانشجویان دانشگاه پیام نور در سراسر کشور، در صورت ثبت نام با ایمیل دانشگاهی، تا پایان فروردین ماه 1403 به مقالات سایت دسترسی خواهند داشت!
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!