شبیه سازی تاثیر تغییر اقلیم بر رشد ذرت و بررسی امکان تخفیف اثر منفی آن با تغییر تاریخ کاشت در مغان

نویسنده:
پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
برنامه ریزی مناسب و تعیین راه کارهای افزایش سازگاری گیاهان زراعی به تغییر احتمالی اقلیم، نیازمند شناخت دقیق روند رفتار عوامل اقلیمی و نحوه پاسخ گیاهان زراعی به این تغییرات است. بدین منظور، مطالعه حاضر با هدف شبیه سازی آثار تغییر اقلیمبر مراحل فنولوژیک و عملکرد دانه ذرت هیبرید سینگل کراس 647 و بررسی امکان تعدیل آثار منفی تغییر اقلیم بر تولید ذرت با تغییر تاریخ کاشت به عنوان یک راه کار مدیریتی در منطقه مغان انجام گرفت. برای شبیه سازی پارامترهای اقلیمی و ایجاد فصل رشد احتمالی برای سه دوره زمانی 2025، 2055 و 2085 تحت دو مدل گردش عمومیHadCM3 وIPCM4با سه سناریویA1B،B1وA2 از مدل مولد اقلیم LARS-WG و برای شبیه سازی رشد ذرت از مدلAquaCropاستفاده شد. نتایج ارزیابی مدل LARS-WG نشان داد که این مدل پارامترهای اقلیمی و فصل رشد احتمالی را به طور مناسب شبیه سازی کرد. نتایج شبیه سازی رشد ذرت با مدل AquaCropنیز مشخص کرد که طول دوره کاشت تا سبزشدن و گل دهی، طول دوره پرشدن دانه و طول دوره رسیدگی فیزیولوژیک ذرت تحت تاثیر تغییر اقلیم در بیشتر سناریوهای مورد استفاده کاهش یافت. هم چنین عملکرد ذرت تحت تاثیر تغییر اقلیم طی سه دوره آینده، از 4/4 تا 30درصد نسبت به شرایط کنونی کاهش می یابد. به منظور کاهش اثر منفی تغییر اقلیم از استراتژی تغییر کاشت استفاده و نتایج شبیه سازی نشان داد که در سال 2025، کاشت ذرت در حوالی26 فروردین (زودتر از تاریخ کاشت کنونی یعنیدهه سوم اردیبهشت) باعث تولید عملکرد بالاتری نسبت به سایر تاریخ های کاشت (11 فروردین و 10 اردیبهشت) و در سال های 2055 و 2085 تاریخ های کاشت 11 و 26 فروردیندر شرایط تغییر اقلیم مناسب تر خواهند بود. بر اساس نتایج این تحقیق، به نظر می رسد کهبتوان از استراتژی مدیریت تاریخ کاشت به عنوان یک راه کار مناسب برای تعدیل آثار منفی تغییر اقلیم بر عملکرد ذرت استفاده کرد.
زبان:
فارسی
صفحات:
563 تا 578
لینک کوتاه:
magiran.com/p1891612 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 990,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
دسترسی سراسری کاربران دانشگاه پیام نور!
اعضای هیئت علمی و دانشجویان دانشگاه پیام نور در سراسر کشور، در صورت ثبت نام با ایمیل دانشگاهی، تا پایان فروردین ماه 1403 به مقالات سایت دسترسی خواهند داشت!
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 50 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!