بررسی خصوصیات هیدروژئومورفولوژیکی نهشته های کواترنر آبخوان دشت جم

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
آب های زیرزمینی یکی از منابع اصلی آب مصرفی است. در مقابله با افزایش تقاضا برای استفاده های آب شرب، کشاورزی و صنعتی، مدیریت این منابع بسیار مهم است. اقدامات مدیریتی نیاز به دانستن رفتار مکانی و زمانی آب های زیرزمینی است. با توجه به برداشت بی رویه از منابع آب زیرزمینی در این منطقه و با در نظر گرفتن سیلاب ها و رژیم بارندگی این ناحیه که دارای بارش های بسیار شدید در زمان های کوتاه می باشد، نیاز به بررسی خصوصیات هیدروژئومورفولوژیکی نهشته های کواترنر دشت جم احساس می شود. در این تحقیق، بررسی های اکتشافی-ژئوفیزیکی نهشته های کواترنر در محدوده آبخوان دشت جم صورت گرفت. برای این کار از روش های گرافیکی، ترسیم مقاطع ژئوالکتریک و تهیه نقشه های هم مقاومت ظاهری برای عمق های مختلف، بررسی های اکتشافی چاهه ای پیزومتری حفاری شده در محدوده آبخوان دشت جم از طریق تهیه و ترسیم لوگ چاه ها و مقاطع زیرسطحی بین چاه ها استفاده شد و نهایتا، به روابط هیدروژئومورفولوژیکی نهشته های کواترنر پرداخته شد. نتایج نشان داد، کمینه عمق آبرفت از 30 متر در حاشیه شمال غربی محدوده آبخوان و در فاصله 500 متری شرق پارک جنگلی جم و بیشترین عمق آن نیز 95 متر در حاشیه شمال غربی محدوده آبخوان و در فاصله 450 متری جنوب چاه نفت و گاز مهرباغ واقع شده است. بیشترین ضریب قابلیت هدایت هیدرولیکی دشت جم 2. 5 متر در روز مربوط به چاه گچی و کمینه آن نیز به میزان 1. 06 متر در روز در چاه فرامرزی محاسبه شد. بررسی روند تغییرات ضریب قابلیت هدایت هیدرولیکی نشان داد، میزان آن در بخش شرقی محدوده مورد مطالعه 2. 5-2 متر در روز بوده که به سمت بخش غربی کاهش یافته و به 1. 5-1 متر در روز رسیده است و در جهت شمال به جنوب نیز روند کاهشی دارد (از 2. 5-2 به 1. 5-1 رسیده است). روند مکانی تغییرات ضریب قابلیت انتقال از شرق به غرب تا نیمه های دشت تقریبا ثابت در طبقه 200-180 مترمربع در روز قرار گرفته است ولی در نواحی غربی میزان آن 90-50 مترمربع رسیده و کاهش یافته است. تغییرات این ضریب در جهت شمال به جنوب تا میانه دشت تغییرات معنی داری نشان نداد. اما در بخش های جنوبی دچار کاهش شده است که نتیجه افت ضخامت آبرفت در این نواحی ارزیابی می شود. بررسی ها نشان داد 4810 هکتار از منطقه از واحد کوهستان، 2186 هکتار از واحد تپه هاهور و 5282 هکتار نیز از واحدهای فلات و دشت میان کوهی تشکیل شده است.
زبان:
فارسی
صفحات:
446 تا 463
لینک کوتاه:
magiran.com/p1892384 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 990,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
دسترسی سراسری کاربران دانشگاه پیام نور!
اعضای هیئت علمی و دانشجویان دانشگاه پیام نور در سراسر کشور، در صورت ثبت نام با ایمیل دانشگاهی، تا پایان فروردین ماه 1403 به مقالات سایت دسترسی خواهند داشت!
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 50 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!