شاخص های موثر ایجاد حس خلوت و رازگونگی در مساجد (نمونه موردی مسجد جامع اصفهان)

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (ترویجی)
چکیده:
حس خلوت در فضاهای عبادی جمعی؛ ه مچون پرستشگا ه ها، به عنوان یکی از مه مترین نیازهای روحانی یک عابد برای تمرکز روحی و نهایتا ارتباط موثر با پروردگار مطرح است. مساجد دوران اسلامی منطبق بر نگرش اسلامی ه مزمان به عنوان پایگاهی اجتماعی برای تعاملات افراد با یکدیگر و بستری مطلوب برای تامل و تفکر و خلوت فردی افراد ب همنظور ارتباط با پروردگار مطرح بوده اند؛ ولی امروزه شاهد از دس ترفتن زمینه های تمرکز حواس و نهایتا خلوت افراد در مساجد معاصر هستیم که این خود می تواند زمین هساز تقلیل جایگاه مسجد به عبادتگاهی صرف برای معدودی از سالخوردگان باشد؛ عبادتگا ه هایی که ب هشدت روح فردی و جمعی خود را ازدس تداد هاند. در همین راستا هدف این پژوهش بیان اهمیت حس خلوت در مساجد و بررسی شاخص ه ها و مولف ه های محیطی تاثیرگذار در ایجاد این حس مبتنی بر نگرش اسلامی م یباشد. اصلی ترین سوالات این پژوهش را می شود به این صورت تبیین نمود: شاخص ه های موثر در ایجاد حس خلوت و رازگونگی مساجد کدا ماند؟ این شاخ صها چه تاثیری بر نظام فضایی، نور و رنگ، تزیینات و فر مها و کیفیات فضایی داشته اند؟ در این مقاله با بررسی مفهوم و اهمیت خلوت در بینش اجتما عگرای اسلامی و ه مچنین مراتب ادراک از منظر مکاتب فلسفه اسلامی، کیفیات سلبی، ایجابی و تلفیقی)سلبی و ایجابی (موثر بر این مفهوم معرفی شده است که در ادامه با روش توصیفی- تحلیلی و مصدا قپژوهی به بررسی موضوع و کشف شاخص ه ها در مسجد جامع اصفهان پرداخته شد. نتایج نشان می دهد شاخ صهایی چون آشکارگی و پنهانی، خلا) فضای تهی(، اصل تکرار و زوجیت پویایی و سکون، همه و همه م یتوانند با حضور در تزیینات، نظام فضایی، نور، رنگ و مصالح و کیفیات فضایی در جهت ایجاد و تقویت حس خلوت و رازگونگی موثر واقع گردند و به عنوان معیاری برای طراحی مساجد معاصر ب همنظور القای چنین مهمی در آنها ب هکار گرفته شوند.
زبان:
فارسی
صفحات:
66 تا 84
لینک کوتاه:
magiran.com/p1918213 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
دسترسی سراسری کاربران دانشگاه پیام نور!
اعضای هیئت علمی و دانشجویان دانشگاه پیام نور در سراسر کشور، در صورت ثبت نام با ایمیل دانشگاهی، تا پایان فروردین ماه 1403 به مقالات سایت دسترسی خواهند داشت!
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!